Чии са спирките? Никой не знае

Мисия Варна

09-12-2013, 13:30

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Синдромът на сварената жаба и "Lafka"

Кирил Йорданов: "Салтанат" е парк

"Лафките на Пеевски" в нарушение на общинските наредби

Kой стопанисва автобусните спирки във Варна, се опитаха да разберат днес общинските съветници по време на съвместно заседание на правната комисия и тази по търговия и туризъм.

Скандалът избухна при обсъждането на нова наредба за разполагане на преместваемите обекти на територията на града. Оказа се, че никой от съветниците не знае кой е истинският стопанин на заслоните, уж раздадени на концесия преди няколко години с цел тяхната поддръжка и дребна търговска дейност в полза на концесионера срещу това.

Неочаквано и някак между другото на повечето от спирките досегашните павилиони бяха заменени с обекти "Lafka", свързани с Делян Пеевски и собственика на Корпоративна банка - Цветан Василев. Как е станала подмяната, поискаха да научат съветниците и ще търсят за това отговор от общинската администрация.

Според присъстващи на заседанието представители на фирми за продажба на вестници и четирите концесионера на спирките са фалирали през годините, след което в края на миналата година бившият кмет Кирил йорданов преотдал обектите на фирма на Пеевски. Възможно е обаче да става дума и за изкупуване на фалиралите фирми от страна на свързания с "Булгартабак" медиен олигарх.

Според новата наредба обаче някои от обектите с име "Лафка" са вече в нарушение, и без да са по спирките на града. Така например, бараката за вестници и цигари пред Общината, разраснала се с хладилници за бира и безалкохолни напитки, се намира в зона напълно забранена за разполагане на временни преместваеми обекти. Изключение може да има само за вестници и списания или за хранителни продукти през летния сезон.

Съветниците се скараха и заради искане на Тодор Балабанов от ГЕРБ всеки, който ще продава цигари по улиците на града, да предоставя в общината и документ от митницата за произхода им. Срещу това предложение скочи напусналият неотдавна "Атака" общински съветник Миглен Тодоров, който съзря в предложението опит да се натовари процедурата по разполагането на временни търговски обекти в града.