Изхвърлят българската история от училищaта

Мисия Варна

09-12-2013, 10:41

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Подадоха жалба срещу Баташкото клане на стената на героите

Стената на безсмъртните българи

Учители и ученици от Варна искат незабавно спиране на въвеждането на новите програми по история

Българската история остава извън програмите на гимназиалния курс, които ще бъдат въведени след приемането на новия Закон за училищното и предучилищното образование, научи Varnautre.bg

Новите програми премахват историята като задължителен предмет в 11 и 12 клас, а ще има само профил история (засилено изучаване, но по избор на ученика). Именно в 11 и 12 клас обаче се изучава българска история, а в по-малките 8, 9, 10 - световна, алармираха учители от Варненска област и ученици от Първа езикова гимназия във Варна. В профил "История" също няма да се изучава българското минало.

Варненски преподаватели и ученици от Първа езикова гимназия са написали протестни писма. Под тях са се подписали 36 учители по история и 184 пълнолетни ученици. 

"О, неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин..." 

Започваме с гневния изблик на Паисий, защото и ние – учителите по история – сме гневни. Гневни сме от поредната реформа в българското училище, която, макар и украсена със звездите на Европа и щедро финансирана от Европейския социален фонд, е също толкова необмислена и без ясна перспектива, колкото и предишните. И все пак, ако предходните опити за промяна пропиляха единствено време и обществена енергия, то настоящата е на път да унищожи добрите традиции на българското историческо образование – способността му да поддържа жив българския дух", пишат варненските преподаватели в писмото си до експертите изготвили новите програми по история. 

Те алармират, че според новите програми по история в своята цялост българската история ще бъде изучавана единствено в 6 и 7 клас; че в горен курс липсва самостоятелен цикъл история на България; че родната история в 8, 9 и 10 клас ще се учи епизодично на фона на световната история, без възможност за придобиване на цялостна представа за миналото ни. Предметът "История" изобщо липсва в задължителната програма за 11 и 12 клас, а в предвидените теми за профилирана подготовка българската история е опасно неглижирана.

Например в последния гимназиален клас учебното съдържание се фокусира върху темите: феминизъм, хипи поколение, олимпийско движение, синдикално движение, права на човека, история на ЕС и т.н.

Варненските учители настояват за незабавно спиране на въвеждането на новите програми по история. Те искат сериозна и прозрачна общонационална дискусия, в която да се включат не само експерти от МОН, но и учители, учени, журналисти, общественици, граждани – всички, на които не им е безразлично какво ще стане с нацията ни. 

Предметът "История" трябва да продължи да се изучава през целия гимназиален курс на обучение и досега съществуващият самостоятелен курс по българска история в гимназиален етап на обучение трябва да се върне, категорични са преподавателите. Според тях профилираната подготовка в 11 и 12 клас трябва да предвиди минимум 70% теми по родна история (вкл. и регионална).

Ученици от Първа езикова гимназия във Варна също изпаднали в недоумение и тревога,

след като се запознали с Проектозакона за училищното и предучилищно образование от 2012 г., както и с разясненията по евентуалното му прилагане у нас. Съкратеното изучаване  на българска история в рамките на предмета "история и цивилизация" и липсата й в горните курсове са накарали младежите също да напишат отворено писмо до Министерството на образованието. 

Според чл. 71 (3) от проектозакона гимназиалното образование се разделя на два етапа –първи гимназиален етап, обхващащ VIII - X клас, и втори гимназиален етап, обхващащ XI – XII клас. Във втория етап се предвижда изучаването на профили и отпадането на голям брой учебни предмети, включително "история и цивилизация".

"Понастоящем в рамките на учебния материал за XI клас по този предмет се изучава българска история и ние сме изключително разочаровани от факта, че според проекта тя няма да се изучава повече в гимназиалния курс на българското образование като задължителен предмет. Действително българска история присъства в рамките на основното образование, но от нашите наблюдения сме стигнали до извода, че българските деца масово не притежават достатъчно знания в края на изучаването й. До голяма степен това се дължи на недостатъчния брой часове, предвидени в хорариума", пишат учениците. 

"Бихме желали да ви предложим две решения на този належащ проблем. Първото включва запазването на предмета "история и цивилизация" като задължителен във втория гимназиален етап със същата учебна програма. Второто представлява преместването на материала, засягащ българската история, от XI клас в първия гимназиален етап, тъй като е много по-важно за учениците да са запознати в детайли с нея, отколкото със световната.
Считаме, че нашето мнение на млади хора и ученици, основано на опита, който сме придобили в процеса на обучение в българското училище, както и мисълта и отговорността за възпитанието на следващите поколения, следва да бъдат споделени. Ето защо се надяваме предложенията ни относно бъдещия Закон за училищното и предучилищно образование да бъдат взети предвид при оформяне на окончателния му проект", завършват младежите от Първа езикова гимназия. 

Преди около месец е проведено обсъждане

на новите програми по история с учителите от Варненско, съобщи за Varnautre.bg началникът на Регионалния инспекторат по образование Венцеслава Генова. Школските преподаватели по история са се срещнали с експерта от РИО Румяна Лазарова. Предложенията и становищата от срещата са изпратени в министерството. Дали ще има резултатите от обсъждането и какво ще е крайното решение, което ще вземат в образователното министерство, обаче Генова не се нае да прогнозира.