Ново лечение бори рака като настинка

Животът

09-12-2013, 06:59

Снимка:

БГНЕС

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Промяната в белите кръвни телца кара имунната система да използва собствените защитни сили на тялото и да атакува мутиралите клетки

Учени препрограмират Т-лимфоцитите на пациенти, за да им помогнат да се преборят с рака. Революционният метод се разработва от три изследователски центъра в САЩ и по данни на експертите лечението дава изключително добри резултати.

На практика промяната в белите кръвни телца кара имунната система да използва собствените защитни сили на тялото и да атакува мутиралите клетки както нахлуващите вируси и бактерии, сякаш се бори с настинка.

По време на самото лечение пациентите имат симптоми като при боледуване от грип, но лекарите са на мнение, че това е пренебрежим страничен ефект. Учените са доволни, че след терапия с препрограмирани Т-лимфоцити някои от пациентите са в пълно здраве повече от 3 години след лечението. Американските учени използват терапия, с която образно казано на Т-лимфоцититите се "вливат" специални гени, унищожаващи туморните клетки.

Медицинската статистика от лечението е повече от обнадеждаваща. От Университета в Пенсилвания отчитат, че от 37 случая с левкемия – 12 пациенти са в ремисия, осем – в частична, а останалите преживяват съществени подобрения. От 21 педиатрични случая – 18 са в пълна ремисия с много нисък процент на рецидив.

"Това е едно от най-вълнуващите терапевтични постижения, които съм виждал през последните 20 години", коментира д-р Дейвид Портър от Университета в Пенсилвания. По думите му масовото внедряване на лечението може да отнеме около десетина години.

През юли британската фармацевтична компания Immunocore също обяви, че разработва уникален метод за лечение на рака чрез имунотерапия.

При нея специфични клетъчни рецептори на белите кръвни клетки могат да третират най-различни туморни клетки, без значение в кой орган или система се намира злокачественото образование. Медиците се смятат, че разработката им ще помогне особено при третирането на метастази.