Във фаталната нощ на 13-ти влизаме в "Пущинакa на Смог" (видео)

Едновременно в цял свят - в 00:01 ч в четвъртък срещу петък, е премиерата на втората част на трилогията "Хобитът"

Новата величествена трилогия на австралийския режисьор и сценарист Питър Джаксън, екранизираща романa "Хобит" на Дж. Р.Р. Толкин, започна с "Хобит: Неочаквано пътешествие" и продължава с Хобит: Пущинакът на Смог.

Действието се развива в Средната земя 60 години преди събитията във "Властелинът на пръстените". Оцелели след началото на тяхното неочаквано пътешествие, всички от Дружината поемат на изток, срещайки по пътя си човека-мечка Беорн и рояк от гигантски паяци в коварните гори на Мраколес. Измъкнали се от хватката на Горските елфи, джуджетата продължават пътешествието към Езерния град и крайната си цел - Самотната планина. Там те ще трябва да се изправят пред създание, по-страховито от всички, които са срещали досега - Драконът Смог.

Смог ще подложи на проверка не само запасите от смелостта им, но и пределите на тяхното приятелство, и мъдростта, придобита по изминатия тежък път.

Първоначалното намерение на режисьора Питър Джаксън е да превърне романа "Хобит" в два отделни филма, но през първата половина на 2012-та година се появи новината, че ще бъде заснета и трета част, в която ще се появят персонажи, които не присъстват в книгата-първоизточник на Дж. Р. Р. Толкин. Допълнителните снимки за третия филм вече приключиха и в момента Питър Джаксън работи по множеството сцени с визуални ефекти.

"Можехме да поработим повече върху ефектите в края на "Неочаквано пътешествие", но нямахме време", разказва Питър Джаксън. "Има какво да се подобри в сцената със съкровището, в която Смог се събужда. За щастие сега нямахме подобни проблеми и екипът се справи с всяко предизвикателство, което съпътстваше направата на "Пущинакът на Смог". Гордея се с финалния резултат, защото не става дума за втора част, която само запълва времето, а за история с последици и случки, които оказват силно влияние на героите и заобикалящия ги свят."

Питър Джаксън разкрива още, че "Пущинакът на Смог" ще бъде много по-мрачен от предшественика си и ще представи "силен и красив" женски персонаж в лицето на Тауриел – елф-пазач, в чийто образ се превъплъщава актрисата от сериала "Изгубени" Еванджелин Лили.

Елфът Тауриел не съществува в романа на Д.Р.Р. Толкин, а е създадена от Питър Джаксън и неговата съпруга и съпродуцент Фран Уелш, за да разшири света на Елфите от Мраколес и да внесе известен баланс в доминирания от мъжки герои сюжет. Името й означава "дъщеря на Мраколес". Тя няма същия статут като Арвен, Галадриел, Елронд или Леголас и стои много по-ниско в елфическата общност, но по думите на Еванджелин Лили: "Може да се каже, че тя тръгва срещу обществения ред на елфите."

"Много сме доволни от сюжетната линия, която създадохме за Тауриел", казва Питър Джаксън. "Тя не е елф с когото искате да се заяждате. Бих казал, че целия филм е доста по-напрегнат и впечатляващ по отношение на ситуациите в които попадат героите. Една от любимите ми сцени е тази в изоставена крипта, за която става ясно, че е била отворена отвътре. Има доста страшни моменти, които ясно разкриват силите на злото в този свят. Това са елементи на които много държах още докато работехме по сценария."

Повечето сцени на новата героиня Тауриел (която не присъства в романа на Толкин) ще бъдат с познатия от трилогията "Властелинът на пръстените" персонаж Леголас. За тази роля Питър Джаксън отново привлече актьора Орландо Блум.

Кралят на горските елфи и баща на Леголас - Трандуил, предлага помощта си на джуджетата в техните усилия да отвоюват родната си земя. Друг герой, който ще се присъедини към дружината, е Бард, владетел на града Дейл, който има решаващо участие в предстоящите събития.

Заедно с новите фигури в Хобит: Пущинакът на Смог ще видим отново Мартин Фрийман (Билбо Бегинс), Иън Маккелън (Гандалф), Кейт Бланшет (Галадриел), Анди Съркис (Ам-Гъл), Хюго Уийвинг (Елронд), Ричард Армитидж (Торин) и Илайджа Ууд в ролята на Фродо. Джефри Томас и Майк Мизрахи също се присъединяват към актьорския състав в ролите съответно на кралете на джуджетата Трор и Траин.

Страховитият глас на дракона Смог е на сексапилния английски актьор Бенедикт Къмбербач.

Хобит: Пущинакът на Смог беше заснет с триизмерни камери и подобно на първата част времетраенето му ще надвишава два часа.

Филмът е с българска и световна премиера в 00:01 ч на 12-ти срещу 13 декември, на 3D, IMAX 3D, HFR и най-новия, революционен формат 4DX. Във Варна премиерата ще има 4 прожекции едновремено - в двете кина Арена в моловете, като едната прожекция е 3D, а другата - HFR формат

Последният филм от трилогията - "Хобит: Дотам и обратно" се очаква по кината на 17 декември 2014 г.

Вижте последения трейлър от филма и галерия