Брюксел предлага по 6000 евро за приет бежанец

Новините

06-12-2013, 08:50

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За последните три месеца рязко са се увеличили и случаите на предоставен бежански статут в България

ЕК предлага да плаща на страните членки по 6000 евро за всеки регистриран според правилата на ООН бежанец, когото те се съгласят да приемат, съобщи електронното издание "ИЮ Обзървър". Идеята е част от пакет мерки, изготвен от ЕК, който цели да се сложи край на морските инциденти с трагичен край за стотици хора, бягащи от родните си държави, както и да се прекрати възможността мигрантите да стават жертва на трафикантите на хора.

С този план Брюксел се надява да подобри положението и на сирийските мигранти, от които 2 млн. души имат статут на бежанци и са принудени да живеят в пренаселени лагери най-вече в Йордания, Ливан и Турция. "Това е единствената най-ефективна краткосрочна мярка, която страните членки могат да предприемат, за да помогнат да се избегне вероятността тези изключително уязвими хора да поемат по опасен маршрут в Средиземно море", заяви еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малстрьом. Държавите от ЕС са приели 5000 сирийски бежанци през миналата година, за тази година данни няма. Освен това около 90% от 20 000 сирийци, стигнали до Стария континент, са получили убежище под някаква форма. В САЩ например са се заселили около 50 000 бежанци от размирна Сирия.

Още през 2010 г. Европарламентът прие резолюция, според която държавите членки, които доброволно приемат бежанци от трети страни, да получават до 6000 евро на приет човек. Резолюцията обаче няма задължителен характер и затова досега не бе прилагана.

Сред другите мерки, предложени от Брюксел, са: увеличаване с 400 000 евро на парите, отпускани на Европол годишно за борба с трафикантите на хора. ЕК ще предостави също така 30 млн. евро на Италия и 20 млн. евро на други страни - членки на ЕС, за да подобрят условията за настаняване на бежанци.

България е сред страните от ЕС, засегнати най-много от бежанската вълна от Сирия. От началото на годината до 3 декември на границите ни са заловени 11 315 нелегални имигранти, съобщиха от Главна дирекция "Гранична полиция". 99% от тях идват през Турция. Статистиката показва, че сирийците са 57% от общия брой заловени по границите.

За последните три месеца рязко са се увеличили и случаите на предоставен бежански статут в България. Ако до септември такъв е бил даден на 10 чужденци, то за последните три месеца техният брой е 61. От тях 40 са сирийци. Само през ноември е даден статут на 46 лица. За сравнение: хуманитарен статут, който не позволява да се пътува извън България, през последните месеци са получили 993 лица, от тях 831 са сирийци. От началото на годината до сега броят на получилите хуманитарна защита е 1634 души. Общият брой на кандидатствалите за статут през първите 10 месеца е 5232. В арестите и затворите са 1040 нелегални имигранти.

Определението за "бежанец" е вписано в Женевската конвенция на ООН от 1951 г. Тя установява и минимални стандарти на отношение към бежанците. Статут на бежанец се дава от държавата, в която той е потърсил убежище, а впоследствие може да се регистрира и във Върховния комисариат по бежанците на ООН. Най-често сирийските бежанци получават статут в съседните страни, където са решили да потърсят убежище, напускайки родината си. От средата на май представители на Върховния комисариат по бежанците на ООН в Ливан регистрират по 4200 души на ден, сочат данни на ВКБООН. През април са регистрирани 90 000 бежанци. Регистрацията е първата и най-важна стъпка към гарантиране на правата на бежанците в страните, в които търсят убежище. Това е базата, от която те поемат по пътя за получаване на битови и социални помощи, здравни услуги и образование. Немалко сирийци предпочитат да не се регистрират, защото се страхуват. Представители на малцинствени групи се опасяват, че това може да ги изложи на риск от нападение от представители на други групи, които населяват Ливан. Турция приютява в лагери стотици хиляди сирийци.

"ЗАСЛУГА"

Държавната агенция за бежанците има заслуга да бъде отпусната финансова помощ от 5.6 млн. евро за България от Европейската комисия, твърди шефът й Николай Чирпанлиев. Пред Би Ти Ви той изтъкна как дал възможност да се видят мизерните условия в общежитията. "Агенцията води целенасочена политика за отваряне на центровете за временно настаняване към медии и хуманитарни организации. Получава се като във фразата "Жената избира мъжa, който да я избере" - искаме да видят, за да ни съдействат", каза Чирпанлиев, който нееднократно беше критикуван за ужасните условия, в които настанява кандидатите за бежански статут.