Подадоха жалба срещу Баташкото клане на стената на героите

Започна изрисуването на последното свободно място

Жалба срещу изрисуването на последното свободно място на стената на безмъртните българи в началото на Аспарухов мост във Варна са подали граждани.

Младежите от "Възрожденци-Варна", които създадоха проекта, започнали изобразяването на сцена от Баташкото клане. Щом минувачи видели черепите и костите обаче, помислили, че вандали сквернят стената с портретите на безсмъртните българи.

Младежите обаче смятат, че клането в Батак е символ на робството и борбата на българите срещу него, а това няма как да бъде нарисувано с цензура. "Историята трябва да се предава такава, каквато е била! Поздравление на целия екип от Възрожденци-Варна", подкрепят ги варненци. 

"Започна работа по последното свободно място на стената. Досещате ли се какво ще бъде изобразено там?", попитаха по-рано днес "Възрожденци-Варна" на страницата си във Фейсбук. Феновете им в социалната мрежа веднага разпознават Костницата в Батак. 

Идеята за изобразяването на бележити личности от българската история на стената е да се представи историческата хронология от създаването на България до днешни дни. Първата част от стената с портретите на хановете и царе е реализирана от СНЦ "ДЕМО", с финансиране от дирекция "Култура и духовно развитие" в община Варна. Останалото е нарисувано с лични средства от "Възрожденци - Варна" и дарения за лакирането на стената.  

В началото на октомври общината монтира и ново осветление в началото на Аспаруховия мост, за да може стената с портретите на великите българи да се вижда и вечер.