БСП не иска видеонаблюдение по улиците на Варна. ДПС - също

Парите

05-12-2013, 18:07

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

С вот "против" видеонаблюдението на Варна и Аксаково беше порязано и от Борислав Гуцанов, и от Алекси Алексиев, и от Йорданка Колева

БСП и ДПС отказаха да заложат в новия републикански бюджет средства за видеонаблюдението на Варна и Аксаково. Мнозинството в парламента е отхвърлило предложението на варненските народни представители от ГЕРБ Павел Христов, Лиляна Павлова, Емил Радев, Пламен Манушев, Николай Апостолов, Красимира Анастасова и Нели Петрова. Те настояха в бюджет 2014 да се предвидят 4,7 млн. лв. за системата за видеонаблюдение на градовете Варна и Аксаково, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ в морския град. 

Дебатирайки бюджета на МВР за 2014 г., управляващите дадоха отпор на предложението и то не получи зелена светлина дори от варненските депутати от БСП и ДПС. Георги Андреев от левицата единствен го подкрепи и то след прегласуване. С вот "против" видеонаблюдението на Варна и Аксаково беше порязано и от Борислав Гуцанов, Алекси Алексиев и Йорданка Колева. Колегата им Красимир Янков първоначално бе "за", но след поисканото повторно гласуване се оказа, че само за секунди в позицията му е настъпил пълен обрат.

Остър сблъсък в парламента се разрази и заради Фонда за безопасност на движението. Той стана повод за нападки срещу варненския народен представител Нели Петрова. Отхвърляйки предложението за запазването на този ресурс в бюджета, Павел Шопов от "Атака" грубо и безцеремонно се подигра с личната й трагедия.

Като майка на 20-годишната Лора, която бе премазана на пешеходна пътека, Нели Петрова защити фонда, въпреки обидите на депутата от "Атака". Последвалите коментари явно убедиха Павел Шопов, че е прекрачил всякакви етични граници и той се извини за изказването, в което от парламентарната трибуна заяви, че Нели Петрова е станала народен представител именно поради нещастния инцидент с дъщеря й. В крайна сметка финансовият министър Петър Чобанов се съгласи фондът за безопасност на движението да бъде запазен, а дебатите в пленарната зала бяха преждевременно прекратени, с което правото на изказване на опозицията отново бе отнето.