2 млн. лв. не стигнали за болниците във Варна

Мисия Варна

05-12-2013, 16:48

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Повече не трябва да бъде повтаряна грешката, средствата за болниците да не са част от общата рамка за бюджета

2 млн. лв по-малко са получили общинските здравни заведения във Варна от предвидeните за 2013 г. Това стана ясно по време на заседание на комисията по здравеопазване към местния парламент. Проблемът според съветниците е, че купуването на апаратура и ремонтите на ДКЦ-та са били заложени в извънбюджетнa сметка на общината, в която така и не са постъпили планираните средства от продажба на имоти. Поради тази причина от заложените 480 хил. болница "Св. Анна" не е получила нито лев. Не е построен асансьора на АГ -то. Не са ремонтирани течащи покриви на общинските лечебници. 

Според съветниците повече не трябва да бъде повтаряна грешката, средствата за болниците да не са част от общата рамка за бюджета. Заради неусвоените средства трима от съветниците се въздържаха да одобрят актуализацията на бюджета за 2013, който все пак беше приет с гласовете на съветниците от ГЕРБ.

Градските парламентаристи единодушно приеха предложението на кмета фондът за еднократни здравни помощи да бъде увеличен с 15 хил. лв. От началото на годината са обработени и одобрени 682 искания, за които са били похарчени, заложените в бюджета 200 000 лв. Остават за разглеждане още 134 молби, за които съветниците изчислиха, новите 15 хил. лв ще са крайно недостатъчни. Според д-р Ивайло Митковски решението не е в отпускането на по-голям бюджет, а в прецизирането на хората, които да ги получават. Според него било важно да се дават по-големи суми на по-малък брой хора с наистина тежки заболявания и ниски доходи, отколкото на всички по 200-300 лв., които не решават нищо.