Кирил Йорданов: "Салтанат" е парк

ВИДЕО: Бившият кмет не помни кой вместо него е издавал разрешителните за строеж в Морската

Специална пресконференция, за първи път от както сдаде поста като кмет на Варна, даде днес Кирил Йорданов. Той я посвети на Морската градина, провокиран от твърденията на екоактивисти, че е виновен за застрояването на Салтанат и следващия от това проблем с колите в Морската. "Тук съм със семейството си. Не бягам от отговори, проверки и отговорност", заяви бившият градоначалник в началото на пресконференцията. Изявлението му обаче остана голословно, тъй като той не отговори на нито един от зададените му въпроси.

От изложението му стана ясно, че като областен управител той е бил против реституцията на имоти в Салтанат и писмено е заявил, че "мероприятието, заради което са били отчуждени тези имоти е било реализирано, направени са алеи и паркоустройство, което прави реституцията невъзможна". В същия дух според него били и 90% от отговорите на общинската администрация на исканията за реституция на имоти в парка. Отказите на общината по-късно били потвърдени и от Окръжен съд, но след решение на Върховен съд, имотите били реално върнати.

Според Йорданов е нереално да се направи ново отчуждаване, тъй като няма такава практика с нито един реституиран или приватизиран имот в страната. За "автентичната воля на държавата" по случая, трябвало да съдим и по факта, че тя като собственик, не е дала и една стотинка за поддръжка на Морската градина. След обстойно историческо връщане към началото на проблема, бившият кмет препрати журналистите да търсят отговорите за застрояването в Морската в архива на общината, до който той нямал достъп, а вече не си спомнял подробности. От думите му трябваше да стане ясно, че той не е подписвал разрешителни за строеж, но отказа да съобщи инстинските виновници. Йорданов отказа да отговори и на въпрос на Varnautre.bg, дали през годините е нареждал проверка на това дали сградите строени с разрешителни за галерии и обществени нужди не са се превърнали в жилищни кооперации. Той подробно се спря на издадените от него забрани за движение на коли в Морската, като припомни, че още през 2005 година бил на мнение, че бъдещето на парка трябва да се реши с референдум. Йорданов беше категоричен, че е направил всичко възможно да спре строителството в "Чайка", "Бриз","Златни пясъци" и Морската. Успял единствено за "Чайка", където и до днес по думите му нямало ново строителство. На въпрос на Varnautre.bg, защо тогава общински съветници вече две години строят многоетажна сграда в зелена площ до Математическата гимназия, бившият кмет отговори, че не е запознат със случая, и че най-вероятно това става с решение на съда. Подобна беше и позицията му за това как беше застроен единственият терен, предназначен за паркинг в Морската градина (на Акациите). "Не се сещам за какво говорите, визуално не си го представям. Не, наистина не се сещам", беше реакцията му за големия спортен комплекс, заел сега някогашната циркова площадка.

Бившият кмет дълго говори за битките си срещу колите в Морската градина и подробно описа къде е сложил колчета, вериги и бариери, за да ограничи движението по бул. "Княз Борис I" и пред Летния театър. Основен елемент от изложението му бяха силния натиск, агресията и "насилието над града ни", срещу налаганите от него ограничения. Йорданов отхвърли обвинението, че е довел до презастрояване на града, като е отменил свършеното по Общия устройствен план и той е бил поет от втора фирма, което довело до забавяне със седем години. Според него това бил единствено правилен ход, тъй като първата фирма през 2002 година била избрана без конкурс, в нарушение на закона. На въпрос на Varnautre.bg, дали е нареждал на настоящия областен управител Иван Великов и бивш шеф на правната дирекция в общината, да подсписва забраните за коли в Морската, против волята му, Йорданов отговори, че никога не е подписвал заповед, с която не е бил съгласен някой от екипа му. Още по-малко пък е оказвал натиск за полагане на подпис, стана ясно от думите му.

Интересен факт беше категоричното твърдение на бившия кмет, че няма спомен някога през годините да е бил възлаган паркоустройствен план на Морската. Така той опроверга екоактивистите, които твърдят че такъв план има, но той се укрива от администрацията. На финала Кирил Йорданов пожела успех на сегашния кмет Иван Портних - откровено и сериозно, тъй като това е начинът да се сбъдне нещо хубаво и на моя роден град. Той изрази надежда, че в края на годината новото управление ще направи анализ на финансовото състояние на Варна и заяви, че е готов да предостави анализ на независими експерти, "потвърден в Париж", че към 31.12.2012 година, финансовото състояние на общината е било "добро, добро, добро".

Вижте видео запис на втората част на пресконференцията, когато Кирил Йорданов отговаря на въпросите на журналистите