Хакери откраднаха паролите на близо 2 милиона акаунта

Животът

05-12-2013, 09:08

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Във Фейсбук, Гугъл, Туитър и други

Хакери са откраднали потребителските имена и паролите на близо 2 милиона акаунта във Facebook, Google, Twitter, Yahoo и други сайтове, според доклад, оповестен тази седмица, съобщи bTV. 

Масовата кражба на данни е станала чрез софтуер, инсталиран на неизвестен брой компютри по света, обявиха изследователи от компанията Trustwave, която е специализирана в киберсигурността. Вирусът е засичал данните за влизане в ключовите сайтове и изпращал потребителските имена и паролите към сървър, контролиран от хакерите.

На 24 ноември Trustwave засекли, че този сървър е в Холандия. Те открили, че са компрометирани данните в над 93 000 страници в интернет. Trustwave е уведомила засегнатите компании. "Ние не разполагаме с доказателства, че хакерите са влезли в сметките на потребителите, но това най-вероятно се е случило", заяви Джон Милър, мениджър изследване на сигурността на Trustwave.

Експертите по сигурността все още не са наясно как вирусът е достигнал до толкова много компютри. Известно е обаче, че кампанията по хакване започнала на 21 октомври и е възможно все още да е в действие.