Едва 10 на сто от фирмите правят хляб по стандарт

Парите

05-12-2013, 06:34

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От 650 производители само 77 работят по завишени критерии

Едва малко над 10 процента от производителите на хляб у нас правят самун по утвърдения стандарт "България".

Това съобщава "Новинар", позовавайки се на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България. Общо фирмите, които правят насъщния за пазара у нас, са около 650, като близо 50 от тях са големите производители. Работещите дружества по стандарта за БГ хляб са 77 на брой.

Този стандарт не е задължителен. Производителите имат право да правят хляб и да го пускат за продажба и без него. Фирмите, които го притежават, работят по завишени критерии и минават през специална процедура.

Накрая стандартът се одобрява от агенцията по безопасност на храните, ако дружеството е покрило необходимите изисквания, обясниха от камарата на индустриалните хлебопроизводители. От бранша уточниха, че стандарт притежават повечето големи производители, макар че има и малки пекарни със сертификата.

Стандартите за производство на брашно и хляб "България" са в сила от април 2011 г., като сертифицират различните видове насъщен – "Добруджа", "Бял" и "Типов". Самунът по стандарт се предлага в три грамажа - 500, 650 и 830 грама. Срокът му на годност е две денонощия.

Междувременно хлебопроизводителите предупредиха, че фирми от бранша може да фалират, ако не се предприеме стратегия за плавно повишаване на цената на насъщния. В началото на декември производителите обясниха, че някои от тях са затруднени финансово. Въпреки това от бранша увериха, че е малко вероятно хлябът да поскъпне в близките няколко месеца.

В същото време някои хранителни вериги пуснаха самун на промоция. Така 650 г хляб излиза по-малко от 40 стотинки.