Показаха част от новите плочки до Дупката

Това са само мостри, истинските павета ще са дебели 5,2 см

Мостра на бъдещата настилка на пешеходния център на Варна беше изложена днес до Дупката. Изпълнителите на проекта от фирма "Зебра" са монтирали около 6 квадрата, които показват само единия вид гранит, предвиден по проект за булеварда. Другият цвят не е бил наличен в мострения център на фирмата-доставчик, обясни арх. Живко Железов от "Фрибул" ООД, които са автори на проекта.

Плочките, от които е изпълнена мострата, са само за изобразяване на фигурите и не отговарят на истинските размери на паветата, които ще покриват пешеходния ринг на Варна. Истинските настилки се чакат от Китай, откъдето се доставят всички гранитни покрития, използвани в Европа.

 

Размерите на паветата, поръчани за Варна в Китай са с 10 см. ширина, 20 - дължина и ще са дебели 5,2 см. До няколко дни ще пристигнат и паветата от другия цвят. Трети цвят гранит ще има на площадите, но той ще е на големи плочи, изрязани според фигурите по проекта на архитектите.

Клинкерът - твърда глина, изпечена на 1300 градуса, от която се правят масово настилките в Северозападна Европа, ще бъде доставен от Испания. Той ще е със същите размери и дебелина и ще отговаря на множество изисквания за здравина и защита против хлъзгане, заложени в проекта (виж по-долу).

Общо ще бъдат положени 30 000 кв. м гранитни и клинкерни плочи. Гранитът от тях е 19 000 кв. м.

На снимката е показана само част от финалната мостра. На нея освен гранитни павета се вижда и така наречената "улама" (по-големите плочки), която също е от гранит и е свързващият елемент между гранита и клинкера с цел по-добро отводняване.

Ето и изикванията за настилките по проект:
Клинкерно паве размер 200/100/52 мм, с фаска и дистанционер, произведено в Европейски съюз.; Да отговаря на следните, най-високи характеристики, съгласно EN 1344, доказани в лабораторни условия: ; Натоварване - средна стойност min.145 N/mm и по- висока, категория T4 съгласно ЕN 1344. ; Отклонения в размерите - в дължина до 1мм, в ширина до 2 мм, във височина до 1 мм, категория R1 съгласно ЕN 1344.; Износване на повърхостния слой- средна стойност 220 мм3 и по-ниска , категория А3 съгласно ЕN 1344. ; Устойчивост на хлъзгане- категория U3 съгласно ЕN 1344. ; Устойчивост на замръзване и размразяване, категория FP 100, съгласно ЕN 1344; Водопоглъщане – средна стойност 2% и по- ниска , съгласно ЕN 1344.; Киселинноустойчивост- категория C, съгласно ЕN 1344.; Състав - глина изпечена при мин. 1200 ?C. ; Награпена повърхност, не позволяваща хлъзгане. ; Цвят – пъстър: червено, жълто, оранжево, кафяво, сиво, лилаво

Настилка 2:
Гранитно паве с размер 200/100/52 мм, ; рязани, със гладки странични ръбове, за да са идентични с размера на клинкерните павета, с които правят комбинация. ; Повърхността е термо-лющена, награпена, не позволяваща хлъзгане.