Кръгом на прехода

Парите

03-12-2013, 06:46

Снимка:

Юлия Лазарова

Автор:

VarnaUTre

Всичко от Автора

Плановете за възраждане на държавната икономика

От 16 декември тръгва първият високоскоростен влак Париж - Барселона, съобщиха след среща в Мадрид френският президент Франсоа Оланд испанският премиер Мариано Рахой., пише в редакционене коментар в. "Капитал дейли".

Учени разработиха технология, която ще помогне на хората с парализа да управляват компютрите и инвалидните си колички чрез монтиран чип в езика, съобщи Би Би Си.

Amazon разработва летящи роботи куриери, които ще могат да доставят поръчките за възможно най-кратко време, съобщи изпълнителният директор на глобалния търговец в популярното американско предаване "60 минути".

Това са произволно избрани новини от чуждите медии в последните няколко дни. Някой помни ли кога за последен път е чул българска новина, поне подобна на тях?

В същия отрязък от време българското общество научи, че по команда "кръгом", дадена от практически непромененото от над половин век партийно-държавно ръководство, ще поеме по обратния на прехода път - отдалечаване от Европа и връщане към държавата-слънце.

В името на "светлото бъдеще на народа" тя ще му построи нови атомни централи, а с цел все по-нататъшно задоволяване на нуждите му ще възроди икономически мастодонти, бивши "гордости", фалирали заради неудържимата си несъстоятелност.

Няма друг прочит на обявения от икономическия министър Стойнев план за "реиндустриализация" на българската икономика, включващ идеи като държавен рестарт на завода "Химко" във Враца или създаване на държавна верига от хипермаркети, в които да се продавали само български стоки.

В рамките на тази нова планова икономика изглежда е и национализацията на частни ресурси, с които разполагат "враговете" на приятелите на властта. Началото вече е поставено с намерението за изземване на 20% от приходите на ВЕИ централите. Така ползата ще е двойна - като им вземе първо парите държавата може да ги доведе до фалит, който пък ще оправдае новите ядрени мощности.

А идеята за "националните" хипермаркети, която възражда концепцията на ЦУМ, ГУМ и СУМ (Централен, градски и селски универсален магазин по времето на социализма) е на малка крачка от мисълта за изгонването на чуждите. 

Дори ако съдим само по местния новинарски поток, изводът е, че българите напълно заслужено за трета година оглавяват глобалната класация на Galup World за "най-страдащ" народ.

Изследването разделя живота на анкетираните в три категории според собствените им отговори: "процъфтяващ", "борба" и "страдание".

Като бял ден е ясно, че българите ще трябва да научат и думата борба, ако въобще искат да напуснат страдалческото си битие вечни жертви на едни и същи измами.