Варна с по-чисти води за 34 млн. лв.

Мисия Варна

02-12-2013, 16:41

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Парите са по европроект, по който днес бе подписан договор за възлагане и изпълнение на обществената поръчка

Варна да бъде не само морска, но и зелена столица на България. Тази амбиция обяви кметът Иван Портних. Той представи основни акценти от екологичната програма на общината по време на подписването на договор за възлагане и изпълнение на обществена поръчка за реконструкция и модернизация на пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ)-Варна – втори етап, и изграждане на канализационна помпена станция "Акациите" и тласкател.

Проектът е на стойност над 34 млн. лв, финансиран по оперативна програма "Околна среда 2007-2013г." С реализацията на обекта ще бъде изпълнен последният етап от модернизацията на пречиствателната станция, предвиждащ пълно третично пречистване на отпадъчните води, чрез изграждане на съоръжения за отстраняване на фосфор. Активно върви работата и по дълбоководното заустване на пречиствателната станция на Златни пясъци, очаква се позицията на приемателната комисия.
"Тези обекти са от важно значение за чистотата на водите край Варна и същевременно дават дългосрочна перспектива за развитието на града ни", коментира кметът.

Иван Портних подчерта, че един от основните приоритети в работата на общината е екологията – опазването на природата и създаване на по-добра жизнена среда за хората. "Първите резултати в тази посока вече са факт – пристигнаха новите автобуси, които – заедно с новите тролеи, които очакваме догодина, ще намалят вредните емисии във въздуха", припомни Иван Портних.