Доброволци ще се грижат за Морската

Мисия Варна

02-12-2013, 13:27

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Общината затяга контрола върху озеленяването

Няколко граждански организации са заявили желание доброволно да се грижат за различни части от Морската градина. Това съобщи днес кметът на Варна Иван Портних, който вече е възложил на екипа си да провери по какъв начин може да бъде организиран безвъзмездният труд. "Ще стимулираме такива инициативи, защото желаещи има – и от физически лица, и от фирми. Още при приемането на ОУП заех активна позиция по темата. В момента се опитваме да въведем ред в парка, за да запазим тези зелени дробове на града ни", допълни той.  

До няколко седмици ще бъде готова нова компенсаторна програма за озеленяване на община Варна.

Скоро ще бъде представена и програмата за компенсаторно озеленяване в града. Според Портних инвеститорите масово не засаждат нови дървета, на мястото на отсечени при строителство. Досега са го позволявали договорите, сключвани с общината. В тях засаждането на дърветата е било фиксирано "в подходящо" за това време, но без конкретен срок. "На това ще бъде сложено край и ще бъде засилен контролът върху приетите компенсаторни програми за всеки обект", обяви кметът. Освен това общината ще фиксира конкретни райони за залесяване и ще ги предостави на различните инвеститори, за да се знае кой колко и какво е засадил. Третата част от програмата включва общински средства за засаждане на дървета по улиците на града, там където те липсват.

Два нови парка - във "Владиславово" и "Младост" ще има Варна. Все още не ясно дали ще бъдат направени с общински пари, от концесионер или по линия на публично - частното партньорство.