Намаляват два данъка, другите - без промяна

С 5% по-малко ще плащаме за кола, с 0,02 промила - за смет

Данъците във Варна няма да се повишават през 2014 година. Два от тях ще бъдат намалени.

Най-чувствително ще усетят промяната собствениците на автомобили, които вече ще плащят с 5% по-малко. Налогът за колите се определя от Закона за местните данъци и такси, който фиксира ставката между 0.34 до 1.10 лева за киловат. Досега във Варна данъкът беше 1 лев или 98% от допустимата горна граница.

Другото предложение на кмета Иван Портних, което предстои да бъде гласувано от Общинския съвет, е физическите лица в града да плащат с 0,02 промила по-малка такса за битови отпадъци. Или 0.98 вместо 1 промила.

Промените в данъците, събирани от общината, са отразени в очакваните приходи в грдската хазна за 2014 г. Прогнозите са, че догодина варненци ще платят 64,2 млн. лева за местни налози. 27,5 млн. лева ще дойдат от данък сгради, 16,7 млн. лева - от облагането на сделки с имоти. Данъкът за автомобили ще донесе 15,3 млн. лева (с над милион повече в сравнение с 2013 г.въпреки предстоящото намаление, заради очакваната по-добра събираемост). 4,2 млн. лева са очакваните приходи от туристически данък (4 млн. миналата година).