По-малко пари за дупки, повече за нови улици

Мисия Варна

29-11-2013, 17:15

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бюджетът на Варна за следващата година - 211 млн. лв.

Намаляват туристическия данък за 5-звездните хотели

Образованието - приоритет No1 на новия варненски бюджет

Едва 1,5 млн. лева са заложени в бюджета на Варна за 2014 г. за кърпене на дупки. За сметка на това парите за ново строителство и реконструкция на улици са 8,5 млн. лева, а за основен ремонт на уличната мрежа – 7,3 млн. лева. Така, според зам.-кмета Пейчо Пейчев, който представи днес параметрите на варненската хазна за догодина, се спира практиката на вечно кърпене на улиците за сметка на цялостоното им асфалтиране. Това беше едно от предизборните обещания на кмета Иван Портних. За да подкрепи тезата си, преди време той даде за пример улица "Брегалница", чието кърпене през последните 14 години е глътнало суми, много по-големи от нужните за цялостната й реконструкция, която тече в момента. В бюджет 2013 сумата за дупки беше 3 пъти по-голяма (4,5 млн. лева), а за нови улици и цялостно асфалтиране 7,46 млн. или над 2 пъти по-малко.

За първи път от години в бюджета са предвидени и пари за ремонт на подлези, тротоари и бордюри - 500 000 лева. Същата сума ще бъде похарчена за обновяване на спортни и детски площадки.

През 2014 г. с пари от общинския бюджет ще бъде реконструиран бул. „Цар Освободител“, а също и улиците „Студентска“, „Младежка“, „Андрей Сахаров“, „Бели лилии“. В плановете на общината са и улица "Княз Борис III" в кв. „Виница“ и няколко в район „Аспарухово“, сред които „Г. Стаматов“. „Нишава“, „Злетово“, „Найчо Цанов“.

За ремонт на най-разбитата част от бул. „Трети март“ - от връзката с бул. "Цар Освободител" до "Ян Хунияди", в бюджета за 2014 г. са заложени 5,5 млн. лева.

С 200 000 лева ще бъде довършена крайбрежната улица на "Кабакум", която сега е прекъсната под спирка "Писател". Така движението покрай най-посещаваните плажове на север от Варна ще стане еднопосочно с вход през спирка "Ген. Заимов" и изход през "Журналист". Новата организация ще сложи край на огромните задръствания през лятото тук и ще направи възможно безприпятственото преминаване на линейки, пожарни и полицейски коли.

За строителството на автомобилен и автобусен паркинг на бул. „Княз Борис I”, който ще реши проблема с влизането на коли в Морската градина, са планирани 1,7 млн. лева.

Рекордна сума от 800 000 лева ще бъде похарчена за изготвяне на проекти, с които Варна да кандидатства за 800 млн. лева от еврофондовете за новия програмен период на ЕС 2014-2020 година.

Приоритетните области в бюджета на Варна за 2014 година отново ще бъдат социалното подпомагане, здравеопазването, образоването и инженерната инфраструктура.

Най-голямата сума е заделена за образованието - близо 86 млн. лева, или с около 9 млн. лева повече от 2013 година.

Без съществени промени в сравнение със сега действащия бюджет са сумите за социални грижи и подпомагане – над 9,6 млн. лева и за почистване на града - над 23 млн. лева. С милион по-малко са парите за транспорт - за безплатни и ученически карти в градския транспорт – 7,6 млн. лева за 2014 г., за здравеопазване бюджетът ще е 13 млн. лева при 15 млн. през 2013, когато беше калкулирно строителството на нова детска ясла и разширяването на друга.

150 000 лева са предвидени за ремонт на Римските терми, а други 130 000 за Малките римски терми на бул. "Приморски". Двата обекта отново ще се върнат сред най-посещаваните туристически маршрути в града след довършването на пешеходния ринг и изграждането на паркинг за коли и автобуси на 1-во кейово място на пристанището.

Общо бюджетът на Варна за 2014 г. остава без съществена промяна - 211 170 000 млн. лева при 210 970 000 за изтичащата година. Към тази сума ще бъдат добавени още 295 млн. лева, които Варна ще получи по европейски програми.