Какво да сготвя утре: 29 ноември

Ризото с цвекло и орехи

Луната е във Везни - кардинален, въздушен знак. Когато Луната подчертава въздушната стихия, организмът се нуждае и усвоява пълноценно мазнините. Техният недостиг, особено при хора, при които въздухът е ясно подчертан, е причина за намаляване на еластичността на клетките.  
При Луна във Везни е желателно да се избягва консумацията на сурови зеленчуци и зърнени храни в сурово състояние. Организмът реагира чувствително на пържени, пикантни и екзотични ястия. Захарта също следва да се избягва.

В този период клетките се нуждаят и пълноценно усвояват натриевия фосфат, който подпомага поддържането на киселинно-алкалния баланс  и облекчава извеждането на шлаките. Подходящи продукти са грахът, спанакът, аспержите, морковите, цвеклото и краставиците. Те могат да се комбинират с кафяв ориз, киноа и житни клнове, богати на витамин Е, който също се усвоява пълноценно в този период. Везни поддържа и хормоналния баланс на организма, поради което през периода е желателно да консумираме повече храни, богати на йод - морски продукти и тиква. Необходимо е също и да се увеличи приемът на мед – минерал, който способства за производството на червени кръвни клетки и ферменти, необходими за правилното функциониране на нервната система. Намира се в репичките, краставичките, салатите и стридите.

26 лунен ден
Днес менюто ви трябва да бъде изцяло вегетарианско. Не се препоръчва консумирането на месо, риба и морски продукти, яйца и гъби. Придържайте се към простотата в менюто, избягвайте сложносъставни ястия. Практикуващите лечебно гладуване могат да проведат пречистващ ден. За всички останали е препоръчително да се настроят към постепенно намаляване на количествата храна, особено ако желаят да се освободят трайно от излишни килограми. 29 ноември е вторият Екадаши в месеца - пречистващо гладуване ще подпомогне очистителните процеси и ще подготви тялото и духа ви за ефективен взаимообмен с енергетиката на скорошното Новолуние.

Видно е, че ще трябва да се съобразим с повече ограничения, но пък и коледният пост цели именно това - да ни излекува от разточителността. Ще заложим на цвеклото, защото е сезонен зеленчук, при това с богат състав. Цвеклото е един от най-полезните зеленчуци, източник на фолиева киселина, което е от съществено значение за нормалния растеж на тъканите. Червеното цвекло съдържа витамините A, C, E, витамини от комплекса B, както и минерали като желязо, мед, цинк, йод, калций и др. Те от своя страна са жизнено необходими за поддържането на оптимален хормонален баланс, а балансът, какъвто и да е той, си е функция на Везните.

Свикнали сме да консумираме цвеклото преди всичко като съставна част от салата, но с него могат да се приготвят и вкусни гозби. Наскоро хапнах превъзходно ризото с цвекло и орехи и признавам си останах впечатлена. И естествено се сдобих с тази рецепта:

Ризото с цвекло и орехи

Необходими продукти за 4 порции:
300 г ориз с обли зърна
300 г обелено сварено червено цвекло
1,2 л зеленчуков или пилешки бульон
2 с. л. зехтин
2 с. л. масло
1 малка глава червен лук, ситно нарязан
1 скилидка чесън, ситно нарязана
½ ч. ч. червено вино
1 ч. л. мащерка
100 г запечени орехи
100 г сирене маскарпоне или крем-сирене
ситно нарязан магданоз

Начин на приготвяне:
Измиваме ориза под течаща вода и го оставяме да се подсуши. Червеното цвекло нарязваме на малки кубчета, бульонът слагаме да къкри, защото ще ни трябва горещ.Смесваме зехтинът с маслото и когато загреят добавяме се лукът и чесънът. Честичко се разбъркват на умерен огън докато се задушат за4-5 мин. Слагат се цвеклото и мащерката и се разбъркват 1-2 мин. Сипва се оризът и се бърка за 2 мин. на умерен огън. Налива се виното и се разбърква. Когато виното поеме, добавяме 1 черпак от къкрещия бульон и  отново бъркваме, докато се поеме. После по същия начин се налива целият бульон черпак по черпак, докато течността свърши. Когато се добави последният черпак от бульона, ризотото се отстранява от огъня и се добавят останалото масло, маскарпонето и орехите. Гарнира се с магданоз.
Добър апетит!