Какво да сготвя утре: 28 ноември

Животът

27-11-2013, 18:05

Снимка:

kinoata.com

Автор:

Елена Пенчева

Всичко от Автора

Киноа с грах и спанак

Луната е във Везни - кардинален, въздушен знак.Когато Луната подчертава въздушната стихия, организмът се нуждае и усвоява пълноценно мазнините. Техния недостиг, особено при, хора при които въздуха е ясно подчертан, е причина за намаляване на еластичността на клетките. 
При Луна във Везни, е желателно да се избягва консумацията на  сурови зеленчуци и зърнени храни в сурово състояние.Организма реагира чувствитеално на пържени, пикантни и екзотични ястия. Захарта също следва да се избягва.

В този период, клетките се нуждаят и пълноценно усвояват натриевия фосфат, който подпомага поддържането на киселинно-алкалния баланс  и облекчава извеждането на шлаките. Подходящи продукти са граха, спанака, аспержите,морковите,цвеклото и краставиците. Те могат да се комбинират с кафяв ориз, киноа и житни кълнове, богати на витамин Е който също се усвоява пълноценно в този период. Везни поддържа и хормоналния баланс на организма, поради което през периода е желателно да консумираме повече храни богати на йод-морски продукти и тиква. Необходимо е също и да се увеличи приема на мед – минерал, който способства за производството на червени кръвни клетки и ферменти, необходими за правилното функциониране на нервната система. Намира се в репичките, краставичките, салатите и стридите.

25 лунен ден
Всякаква груба и трудно смилаема храна днес трябва да се избягва, особено гъбите. Полезно ще бъде да пиете повече вода. Колкото повече, толкова по добре-водата ще подпомогне очистителните процеси в организма ви , и ще съдейства за освобождаването на шлаки и замърсявания по естествен път, без неприятни последици.Соковете обаче следва да ограничите-те могат да нарушат киселинния баланс в стомаха
Предлагаме ви да опитате следната комбинация от киноа, грах и спанак-звучи питателно и здравословно.

Необходими продукти
1 глава кромид лук
3-4 скилидки чесън
2 моркова
1 ч.ч. киноа
1 ч.ч. ориз
250 г спанак
200 г грах (консерва)
200 мл. домати (консерва)
сол
джоджен
зехтин
няколко стръка магданоз

Няма нищо сложно в приготвянето: Включваме фурната да се загрява, а през тоа време нарязваме  лука и морковите и ги задушавате в малко зехтин. След това добавяме граха, чесъна и доматите и овкусяваме с джоджен. След като зеленчуците леко са се задушили, прибавяме ориза и киноата , осоляваме и оставяме да къкри за5 минути. Най- накрая добавяме и спанака и прехвърляме ястието в тавичка. Заливаме с топла вода до ниво около 1-2 см над продуктите и мятаме във фурната. Сега спокойно може да се отпуснем и да прегледаме новините във Varnautre.bg за около 20-25 минути, докато нашето кулинарно произведение си къкри кротко във фурната. Накрая поръсваме с магданоз и консумираме с настроение.