Ламбрин Сотиров оглави обществения съвет по култура

Мисия Варна

27-11-2013, 13:21

Снимка:

© Varnautre.bg/Архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Община Варна е длъжник на културата, заяви кметът Иван Портних

Ламбрин Сотиров – издател и основател на музея на старата фотография - „Стара Варна“, бе избран за председател на обществения съвет по култура към община Варна. Вторият номиниран от присъстващите на заседанието бе Димитър Трайчев - арт директор на студио за графичен дизайн „Сталкер“.

Промяна на състава на обществения съвет по култура чрез въвеждане на ясни критерии за членство в него, избиране на правилник за работа и създаване на експертен съвет, са част от реформите, които обяви Ламбрин Сотиров. „Вярвам, че нашият съвет ще се превърне в мотор за развитието на варненската култура, защото по време на предишното управление тя нямаше лице, липсваха стимули за качествени произведения, имаше един вакуум, който не се отрази добре на културния живот на града“, каза той.

Участниците в срещата обсъдиха и предложенията общественият съвет да излиза със становища за проектите, които кандидатстват за финансова подкрепа от общината. Те ще бъдат изпращани до ресорната дирекция и до кмета. „Ние имаме право да даваме препоръки, ако не бъдат приети от администрацията, ще искаме мотивация за това“, поясни Ламбрин Сотиров. Той сподели и други задачи, по които ще се работи – търсене на средства за култура извън общинската хазна, както и съкращаване на бюрократичните процедури.

„Община Варна е длъжник на културата“, заяви кметът Иван Портних и припомни, че предишната управа е отказала проект за 800 000 лв. за провеждане на иновативни културни събития. „Имате моето уверение, че ще вземаме под внимание вашите решения, ще се опитаме да заделим и повече средства за култура в бюджета за догодина“, допълни той.