Търсят пловдивския Ястребовски за двойното убийство във Варна

Крими

27-11-2013, 12:56

Снимка:

marica.bg

Автор:

marica.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пенсионер и балдъзата му - мъртви

Версията за фалшивия полицай, извършител на убийствата или съучастник на убиеца, излиза на преден план благодарение на свидетелски показания

Пловдивският Ястребовски - Пенчо Георгиев, който през август избяга от Пловдивския затвор, се издирва под дърво и камък от полицията в страната. Името му се свързва с двойното убийство на Елка Стефанова и Николай Курдов, открити застреляни във Варна преди два дни. Според осведомени източници основният заподозрян от варненските криминалисти е измамник, извършил сериозни удари във Варна и Плевен през последния месец. Рецидивистът, за когото имало редица сигнали от жертвите му в районните полицейски управления, се представял за полицай или за син на служител на МВР.
Кървавата баня на ул. “Бузлуджа” стана около 12:30 часа в събота. Жертвите Елка Стефанова и Николай Курдов били сами в жилището, докато съпругата на Курдов била до магазина. Около 12:44 ч. бил подаден сигнал в полицията за двата трупа. Жертвите са били застреляни в главите с огнестрелно оръжие. Мотивите за престъплението са неясни, в жилището почти не е ровено. Разследващите мълчат какво липсва от вещите, парите или документите на убитите. Версията за фалшивия полицай, извършител на убийствата или съучастник на убиеца, излиза на преден план благодарение на свидетелски показания. Според Тодор Порожанов, брат на Елка Стефанова, в петък мъж, който се представил за служител на полицията, посетил семейството. Той заявил, че действа по сигнал за настанени в дома на Курдов и съпругата му сирийски бежанци. “Полицаят” извършил проверка на личните документи на живеещите в кооперацията на ул. “Бузлуджа” 3 и си заминал. МВР издирва мнимия полицай, който е имал и други преображения в различни български градове. В средата на август той избягал от Трудово-поправително общежитие “Хеброс”, където изтърпявал 5-годишна присъда за кражби и измами. Добре сложен, добре говорещ и омайващ жертвите си, около 35-годишен, той се докопвал до парите, бижутата и личните документи на набелязаните жертви. Преди това печелил доверието им и посещавал домовете им или направо се нанасял у тях. Такова описание му даде варненка, “изгоряла” със солидна сума пари. Тя разказа, че много се страхува, но не е единствената потърпевша. Сред обраните имало и жени от Плевен. С въпросния фалшив полицай я свързал неин познат, за да є реши належащ проблем.
Беглецът от затворническото общежитие “Хеброс” е затворникът Пенчо Георгиев, за когото “Марица” пише вече четвърти месец. 35-годишният Пенчо Георгиев изчезна на 11 август тази година от обекта, на който работел. Само два дни след бягството си той успя да открадне айфон от лекарка от ХЕИ, докато я омайвал. В обществото Пенчо се представя като Петьо и има десетки профили. “Представя се за бизнесмен, шофьор на ТИР, компютърен техник, дори полицай. Измисля своето поприще на момента. Може да наеме квартирата ви, колата ви, може да помоли за помощта ви и да дойде да живее у вас. Ориентира се предимно към жени. Ограбва продавачки, масажистки, проститутки”, разказва негов познат. В Пловдивския затвор непрекъснато пристигат сигнали за самотни жени, които са станали жертва на Пенчо. От Стара Загора, от Плевен, от Велико Търново. Последователят на Ястребовски бил много убедителен и дамите му се лепели като мухи на мед. “Ориентира се към разведени жени над 45-50 години. Той познава психологията им, знае къде са слабите им места. Разказва им измислени истории за себе си, ухажва ги и много често се нанася у някоя от по-наивните си жертви. След няколко дни изчезва със златните бижута и техниката, която може да изнесе”, твърдят полицаи. Взел колата от дама от Стара Загора и няколко дни по-късно є се обадил, че я е оставил на паркинг във Велико Търново. Пенчо се опитал да подхлъзне и Веселин Христов от Катуница. Георгиев се представил за роднина на семейство от Катуница и съобщил на Веселин, че е работил като санитар в затвора. “Каза, че познавал Рашков и му пишел писмата, защото Киро бил неграмотен. Обаче запазил черновите и можел да ми ги даде. Можел да свидетелства как Киро се заканвал да ме убие. Видя ми се съмнителен и го попитах какво иска насреща. Казах му, че трябва да говоря с адвоката си. Той ми даде номера си и после си тръгна. На следващия ден обаче телефонът му бе изключен”, разказва Христов, който е чичо на прегазения в Катуница Ангел.