Атака поиска да си върнем Струмица и Западните покрайнини

Животът

27-11-2013, 10:32

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Активисти на ВМРО-Варна, ще горят символично копие на Ньойския договор

Атака" поиска Струмица и Западните покрайнини. Това стана чрез декларация от името на националистите, прочетена от Адриян Асенов.

Днес, по думите му, се навършват 94 години от подписването на „Ньойския диктат", който откъсна от родината територии, които и до ден днешен са населени с българи.

Партия Атака декларира, че териториите, населени с българи, намиращи се в пределите на днешните държави Сърбия и Бивша югославска република Македония (БЮРМ) следва да бъдат предадени обратно във владение на България, настоя националистът.

Сърбия и БЮРМ не могат да се считат за правоприемници на Събро-хърватско словенската държава, категоричен е Адриян Асенов. Сърбия не беше призната за правоприемник на Югославия от ООН и от международната общност, а БЮРМ дори не е призната по конституционното си име, допълни той.

Следователно според националистите „Ньойският диктат", няма сила спрямо двете съседки на България и не е действителен по отношение на Западните покрайнини и района на Струмица, поради изчезването на държавата, с която е бил сключен.

Това означава, че земите, откъснати от България по този договор трябва да се върнат на нейна територия, категоричен е Адриян Асенов.

Атака е на мнение, че въпросът с връщането на Западните покрайнини и района на Струмица трябва да бъде уреден преди започване на преговори със Сърбия и Македония за членство в ЕС.
Междувременно за поредна година активисти на ВМРО във Варна ще изгорят символично копие на Ньойския договор. Събитието е насрочено за 18:00 часа пред Паметника на Осми Приморски полк, който се намира до кръстовището на бул. "8-ми Приморски полк" и бул. "Чаталджа".
.