27 ноември: Какво да сготвя утре

Винен кебап с гъби

Варна Утре възобновява рубриката си "Какво да сготвя утре" . Ще се стремим да облекчим ежедневието ви, като ви предлагаме лесни и съобразени със сезона и празничния календар идеи. Ще ги синхронизираме с естествените цикли и ритми на природата, като следваме препоръките на Лунния  календар.

Намираме се в периода на коледния пост и ще се съобразяваме с него. Луната утре е в Дева-земен, подвижен знак. Земната стихия стимулира и управлява процесите на растеж, възпроизводство и регенерация на тъканите и скелета и се нуждае от повече соли. Съответно, когато Луната преминава през земен знак, те се усвояват максимално, за да участват в структуробразуващите процеси и не се натрупват и отлагат в организма. За да може този процес да протича безпрепятствено е необходимо да се ограничи приема на мазнини, белтъчини и въглехидрати.

Дева е знакът, който управлява процесите на храносмилане и движението на веществата в организма. Стомахът и червата са уязвими и следва да се избягват силните подправки, трудносмилаемите, тежките и мазните храни, които дразнят червата. Желателно е консумирането на билкови чайове, подпомагащи работата на храносмилателната система. Освен всичко друго течностите ще стимулират метаболизма, който в този период е забавен.

Дева усвоява най-добре храните, съдържащи калиев сулфат и витамини от група Б, които са необходими за пълноценната работа на слюнчестите жлези: зеленолистни зеленчуци, тиквички, картофи, пъпеши, ябълки, круши, папая, сливи, смокини, лешници, леща, боб, всички зърнени продукти и маслата от тях, кафяв ориз. Подходящи подправки и билки, които ще балансират храносмилателната система са: лайка, червен кантарион, живовляк, сладник, звъника, босилек, копър, бахар, розмарин, валериана и гинко-билоба. Пчелният мед е особено ефикасно средство.Добре е да се изпие сутрин на гладно чаша топла вода с лъжичка мед, разтворена в нея. Сред животинските продукти подходящи за консумация са постните меса и нискомаслените млека и сирена, но поради коледния пост в момента те не представляват интерес за нас. Следва да се избягват силно подправените и пържените храни. Когато Луната преминава през Дева, както и през останалите земни знаци, организмът се затруднява в усвояването на въглехидратите, затова е желателно да избягваме традиционната закуска.

Последната четвърт на Луната е най подходяща за лечебно гладуване и пречистване, но през днешният- 24 лунен ден, гладуването е нездравословно. Стремете се към повече разнообразие в менюто, като най полезни са млечните продукти, гроздето и виното в допустими количества.
Традиционната ни асоциация за ястие с вино е виненият кебап. Обикновено той се приготвя с месо, но тъй като сме решили непоколебимо да следваме препоръките на коледния пост както и да ви помогнем и вие да го сторите, се поразрових за подходящи алтернативи. Намерих ето тази проста, но изключително привлекателна рецепта, в която месото е заменено с гъби.


Необходими продукти

Постен винен кебап с гъби
500 гр. гъби (печурки)
2-3 глави лук
2 моркова
3-4 скилидки чесън
1 кафена чашка олио
1/2 ч.ч. вода
2-3 с.л. брашно
2 с.л. червен пипер
1 ч.ч. вино
1 дафинов лист
сол и черен пипер на вкус

Нарязаният лук се задушава заедно с морковите и чесъна в олиото и 1/2 чаша вода. Когато остане само на мазнина, се добавят 2-3 с.л. брашно и се разбърква 2-3 мин. Отнема се от котлона и се добавя червения пипер, разбърква се отново и се прибавя виното. Ястието се връща обратно на котлона. Добавя му се вода, колкото да се постигне необходимата гъстота, и се оставя да заври. Овкусява се с 1 дафинов лист, сол и черен пипер. Добавят се нарязаните гъби и се оставят да се сварят.

Готовият кебап се поднася с канапе от сварен ориз или картофено пюре.
За да стимулираме метаболизма и дейността на храносмилателната система е препоръчително да консумираме повече течности. Студеното време ни дава добър повод да ги комбинираме с билки и подправки. Така чаят не само ще ни стопли, но и ще съдейства за постигането на хранителен и здравословен баланс. Най-достъпен в това отношение е зеленият чай, който освен че стимулира метаболизма, е и много богат на антиоксиданти и детоксикира организма. Не е препоръчително обаче да пиете повече от една чаша на ден. Затова можете да си приготвите и чай от лайка и джиндифил, като сварите 1-2 лъжици изсушена лайка и няколко парченца пресен джинджифил за 10 минути. Пийте чая топъл,подправен с лимон и мед.