Идва снегът, кметът стяга почистващите фирми

Животът

26-11-2013, 16:10

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Общински комисии „на терен“ ще проверяват улици, спирки и подлези

Дъждът, който вали днес, утре ще премине в сняг. Първите снежинки Варна ще посрещне с нова организация за контрол на почистването на улици, спирки и подлези. Със заповед на кмета Иван Портних комисиите, които следят за това, ще бъдат разширени, като екипите ще работят на терен, за да имат преки наблюдения върху работата на фирмите, избрани да поддържат уличната мрежа в зимни условия.

Досега тези комисии се състояха от двама души, а вече за всеки район в тях ще има представител на районното кметство, на дирекциите „Инженерна инфраструктура и благоустрояване”, “Управление на сигурността и контрол на обществения ред“ и на ОП „Инвестиционна политика”. Тези комисии ще следят не само за почистването на пътните артерии, а и за състоянието на районите около спирките и подлезите.
С цел адекватна реакция при снеговалеж, представители на общинската администрация днес направиха поредна среща с фирмите, отговарящи за снегопочистването на територията на Варна. Ново изискване към тях е да предават документите си за извършените дейности по почистването до дни след тяхното извършване с цел по-добра отчетност на работата им.
Цялата налична техника на фирмите е включена в GPS система, която се проследява от общината. Всяка фирма разполага с оперативен план за работа при зимни условия и с график за дежурства на ръководителите и водачите на МПС за целия зимен период. Всички фирми имат осигурено минимално изискуемо количество необходими инертни материали и химически вещества за обработка на пътните платна.

По силата на спечелени обществени поръчки с предмет „Поддържане на уличната мрежа, общинските пътища и участъците от републиканските пътища в района на община Варна при зимни условия за сезон 2013-2014 г.“ тази зима ще разчитаме на:

1.„Инжстройинженеринг+ЕООД – район „Владислав Варненчик”, кметство Казашко и кметство Тополи
2. ДЗЗД „Зебра Варна” – район Аспарухово, кметство Звездица и кметство Константиново.
3. ДДЗ „Варна Строй 2012” – район Младост, кметство Каменар
4. ДЗЗД „Обединение АБ Варна” – район Одесос
5. Хидрострой АД – район Приморски

Към момента фирмите разполагат с осолен пясък изсушен – 50 тона, магнезиева луга – 80 тона, разсол за пътищата – 30 тона, сол техническа – 15 тона, калциев дихлорид – 2 тона.
Всички дружества показаха в наличност по-големи от изискуемите количества материали, както и специализирана техника.