Честит рожден ден, капитане!

Варненският капитан Светослав Собаджиев лежи без присъда в панамския затвор, а делото му е вече три пъти отлагано

Честит рожден ден на капитан Собаждиев. "Светльо, бъди здрав, бъди силен, бъди обичан и обичащ! Никога не падай духом и не губи чувството си за хумор - качества, които успя да съхраниш дори и там, в най-ужасното място на света - затвора "Ла Хоя". Има една древна притча, в която на финала се казва: "И това ще мине...". Вярваме в това и ти пожелаваме следващият ти рожден ден да е истински и да го прекараш със своите близки хора", пожелават близки на капитана в групата във Фейсбук "Свобода за капитан Собаджиев".

Той беше арестуван на 28 март 2011 в Кристобал, Панама, по обвинение, че на кораба, командван от него, са намерени 169 кг кокаин. Оттогава лежи без присъдата в панамския затвор, а делото му е вече три пъти отлагано.

Последният му коментар в групата е от 22 ноември. Пише, че с огромна изненада е разбрал за новосъздадена група, в която са го включили. "Уверявам ви, че нямам никаква идея. А по времето, когато са я образували, 19-ти ноември, бях 10 часа окован с белезници на ръцете и краката в прокуратурата. Бях отведен там поради поредното полицейско безумие! Объркали датата 19-ти декември с 19-ти ноември! Благодаря от цялото си сърце и душа за подкрепата и съпричастността с моята съдба! Господ да ви дава здраве и ви закриля!", пише капитанът през мобилния си телефон.

За тежките условия в панамския затвор е алармирано не веднъж. Последно през август инспектори от "Хюман райтс" разкриха нарушенията в начина, по-който се приготвя и разнася храната на затворниците, както и в непречистената, кална и носеща болести вода.

По време на разследването е станало ясно, че много от затворниците са с тежки кожни инфекции, най-вече с краста. Омбудсманът е поискал от затворническите власти и от Министерството на здравеопазването да се предприемат спешни мерки, за да се гарантира правото на здраве на лишените от свобода, които са засегнати от тези условия, както в случая на тези, които живеят на Pavilion 3, намиращ се в непосредствена близост до кухнята и всички те са с кожни инфекции.

Резервна дата за процеса е назначена и за 19 декември, но заради закъснелите призовки може и тогава да не се стигне до заседание. Така Собаджиев явно ще направи пълни 3 години зад решетките, без дори да е съден. Положението на българския капитан в затвора "Ла Хоя" не се е променило и той е държан при унизителни условия.

"Честит рожден ден! Такъв е живота, с падения и възходи! Когато си поставен на колене, намери сили, изправи се, изтупай се и гордо продължи с високо вдигната глава! Това не всеки го може, могат го силните! А ти си един от тях!", е поредният поздрав до кап.Собаджиев във Фейсбук.