Спрягат Григорий, Даниил и Серафим за Варна и Пиринско

Мисия Варна

26-11-2013, 06:08

Снимка:

Михаил Кършовски

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Пускат медиите на втория тур край морето

Във Варна трескаво се дискутират качествата и миналото на 13-те епископи в листата за втори тур. Нагласата на епархийските избиратели е който остане извън съмнения за почтеност, да отиде на финала за митрополит. На 15 декември край морето ще определят двамата кандидати, между които на 22 декември Св. синод ще избере владика.

"Искаме да е безспорна личност - читав и честен духовник, който ще обедини клир и паство, и ще води епархията напред", обясняват запознати с настроенията. Засега най-спряганите край морето имена са на Даниил, викарий на митрополита в САЩ Йосиф, игуменът на Троянския манастир Григорий и викарият на Неврокопска епархия Серафим. Интересна подробност е, че същите имена се въртят в църковните среди и като основни претенденти за овдовелия престол в Гоце Делчев. На жълтите павета в София пък за Варна се спрягат други две най-вероятни имена за финала - главният секретар на Св. синод Наум и викарият на Софийска митрополия Йоан. Много възможно било обаче на втори тур най-отпред отново да излезе Борис Бачковски въпреки протестите срещу него.
За 15 декември има нагласата медиите да бъдат пуснати на вота край морето, като това няма да пречи на неговото тайнство, категорични са духовници. А и уставът не ограничавал присъствието на журналисти при толкова важно събитие. Целта е медиите да гарантират прозрачност на процедурата.
Вчера група миряни от Варна публикуваха отворено писмо, в което призовават игумена на Бачковския манастир Борис да покани подкрепилите го на първи тур епархийски избиратели да не гласуват отново за него.