Започва ли строителството на "Южен поток" край Варна?

Животът

26-11-2013, 00:35

Снимка:

"Гневни граждани"

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Гневни граждани: Струпват техника. Инвеститорът: Проучваме брега

Гневно писмо от гневни граждани, според тяхното определение, беше разпространено днес. Според текста, придружен от снимки, "без разрешително, без одобрен ПУП, без да е минало обсъждане по ОВОС и разрешение от Министерството на околната среда и водите на плаж Паша дере във Варна вече са стационирани машини и започва подготовката за строеж на газопровод Южен поток".

"Не знаем дори дали има подписан договор. Започва строеж, а знаете ли вие въобще, че още няма окончателно разрешение от Министерството на околната среда и водите за излизане на брега на този газопровод. Няма още решение и одобрение на тази най-съществена част от проекта. Още не се е провело задължителното обсъждане по закон за това във Варна. Няма как и това да са машини за обследване и сондиране, защото докладът по ОВОС на морската част ще е готов и предстои да бъде обсъден и разгледан на 19 декември от 16.00 часа в Археологическия музей", се казва още в писмото.

"Няма нито строителство, нито е започнала подготовка за такова. Процесът по ОВОС за проекта е все още в ход и строителството няма да стартира преди да са издадени всички разрешителни, категоричен е консорциумът, в който участват руската Газпром, италианската ЕНИ и френската И Ди Еф", заявиха от консорциума „Южен Поток Транспорт” официално пред bTV.

„В момента се правят проучвания на брега и в морето като част от подготовката на инженерния проект на инвестиционното предложение. Това са геотехнически проучвания за анализиране на почвата и нейните инженерно-геоложки свойства, за да се събере по-подробна информация за микротунелите, които ще минават под плажа. Проучванията ще продължат до началото на декември. Това са стандартни проучвания, не са строителни дейности и не са част от ОВОС. Те трябва да бъдат проведени преди началото на строителството като част от редицата изисквания, свързани с процеса за разрешение за строеж”, се казва в официалната позиция до bTV.

Консорциумът обясни и как ще минава тръбата „Южен поток” през плажа Паша дере. За да се запази неговият сегашен вид, консорциумът реши да се изградят четири микротунела, които ще пресекат плажа под земята.

Това означава, че ще се прокопаят тунели с малък диаметър на дълбочина около 20 метра под плажа, в които ще се инсталират тръбопроводите от „Южен поток”. Този метод е по-сложен и по-скъп в сравнение с традиционните начини на заравяне на тръбите в изкопи, но предимството е, че така ще се инсталират тръбите на по-голяма дълбочина и без никакви строителни работи на самия плаж. Проучването, което в момента се извършва на плажа, е за получаване на по-детайлна информация, необходима за инженерния проект на микротунелите.