Областният бил и срещу забраната за коли в историческата част на Морската

Мисия Варна

26-11-2013, 00:11

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пинокио чака областния, той не излиза

Цветан Цветанов го принудил да подпише заповедта срещу автомобилите до кортовете, Летния и басейн "Приморски"

Днес областният управител Иван Великов стана жертва на поредната си зле обмислена атака. Обвинен от кмета Иван Портних, че като шеф на правната дирекция на общината при Кирил Йорданов е подписвал заповеди за спиране на колите в Морската, идентични на тази, която сега отменя като незаконна, Великов реши да контраатакува. Пред активисти, които тази вечер поискаха оставката му, той обясни, че бил принуден от Цветан Цветанов, в качеството му на вицепремиер и вътрешен министър, да подпише заповед за забрана на колите в парка. На срещата присъствали кметът Йорданов, Иван Портних и тогавашният шеф на ОДП Димитър Димитров. (Виж видеото на колегите от ТОП НОВИНИ)

Справка с публикациите от миналото лято показва, че заповедта, издадена тогава под давлението на Цветанов (също отразено от медиите) касае предимно "пробойните", по които влизат коли в исорическата част на Морската градина - кортовете под Спортна зала, Летния театър, входът откъм басейна "Приморски":

"Нова организация за движение на автомобили в Морската градина влиза в сила от понеделник.
Нейната основна цел е да бъде спрян произволният достъп на автомобили до парка и крайбрежната алея. Това съобщи днес кметът Кирил Йорданов в присъствието на вътрешния министър Цветан Цветанов. Именно на МВР се пада основната задача да отреже достъпа на коли до парка.

Ще бъде махната бариерата на входа на Морската до басейн „Приморски“. На нейно място ще се появят преграждения, които ще възпрепятстват на 100% влизането на автомобили...

Полицаите ще пускат единствено автомобили, които зареждат заведенията, но това ще става само в часовете от 4 до 9 сутринта. „За следващата година обсъждаме това да става само с мотокари“, допълни Йорданов.
Бариерата към парка на входа на Летния театър остава. От там ще бъдат пускани само линейки, пожарни, полицейски патрули и коли на общинското предприятие, което поддържа зеленината и чистотата в Морската градина.

Влизането през бариерата под Спортна зала вече ще е невъзможно. Членовете на тенисклуба ще оставят колите си на паркинга и ще вървят пеша до кортовете. „Става въпрос за едни 50 метра. За хората, които спортуват, това едва ли ще е проблем“, коментира Цветанов. Той беше категоричен, че на алеята до кортовете повече няма да има паркирани автомобили.

Край р-т „Хоризонт“ движението ще бъде разрешено само до паркинга...
По думите на Цветанов, новата организация на движение в Морската градина ще наруши лукса на някои хора. По-важното е обаче хората да могат да се разхождат спокойно в парка, който е най-приятното място във Варна". varna.utre.bg, 1 август 2013 г. 

Описаната тук заповед, оказва се, не е била по вкуса на Иван Великов и той я подписал под натиск. Още миналата седмица той намекна, че само парафирал заповедите за забрана на колите в Морската, но те били решение на кмета Йорданов. В този смисъл беше и днешното му изказване: "Подписвал съм се, но волята е на кмета".

Без отговор остава въпросът: Кой е виновен за падането на досегашните заповеди, отменени от съда не по същество, а заради неспазена процедура по въвеждането им? Не е ли това ангажимент на правната дирекция, чийто шеф е бил Иван Великов, за когото вече разбрахме, че има навика да слага собствения си подпис по чужда воля?