Камери ще показват денонощно ремонта на центъра

Всеки ще може да следи в интернет какво и как се върши в пешеходната зона

Уебкамери ще бъдат поставени на площад "Независимост" и по бул. "Княз Борис I", където вече започна ремонт на подземната инфраструктура и настилките. Идеята за он-лайн наблюдението е на авторите на проекта от обединение "Одесос 2012". За нея съобщи арх. Борислав Игнатов в рубриката "Малки истории" на Българската национална телевизия. 40-годишният архитект получава магистърска степен от Колумбийския университет през 2006 г. Там той учи авангарден архитектурен дизайн, а по-късно получава покана да остане като преподавател във факултета по архитектура на университета. Отказва кариера в САЩ, за да работи върху уникални проекти в България. Печели няколко пъти наградата "Архитект на годината" за проекти на жилищни сгради, офиси и търговски обекти.

Проектът "Градска тъкан", в който участва, печели конкурса за пешеходна зона на Варна.

С помощта на камерите, свързани с интернет, всеки ще може да проследи "в реално време какво се извършва в момента и как се извършва". "Ще направим всичко възможно, за да контролираме, да помогнем, да обсъдим всеки детайл, който се влага в пешеходната зона, за да стане тя наистина лице на един достоен град", казва Игнатов по повод започналата реализацията на проекта. В същото време Николай Димитров, управител на фирмата изпълнител Обединение „Зебра трафик“, пое ангажимент да монтира до Дупката няколко квадратни метра от двата вида настилка - гранитни плочи и клинкер, които ще бъдат използвани в пешеходната зона, за да могат варненци сами да се убедят в качеството на материалите.

Строителството се финансира по оперативна програма "Регионално развитие". Договорът за изпълнението на първия етап от проекта бе подписан от кмета Иван Портних на 15 ноември. Той включва пешеходната зона от сградата на Филиала до хотел "Черно море". Предстои обявяването на обществени поръчки за останалите части на пешеходния ринг от Фестивалния комплекс до хотел "Черно море", ул. "Преслав" и ул. "Сан Стефано" до Римските терми. Срокът за изпълнението на първия етап е една година, но до началото на активния туристически сезон ще са готови най-разрушените в момента участъци.

Целта на проекта е да се обединят съществуващите пешеходни отсечки в обща градска тъкан, наситена с интересна информация, ясни и лесни за следване маршрути и приятна естетика.
Ще бъдат оформени микроплощади с анимирани табла, съдържащи информация за историята на града. Множество цветни пътеки, решени в свежи цветове, ще свързват отделните площади в единна система.

Пешеходната зона ще бъде наситена със зеленина, която ще създава усещането за връзка с природата. Озеленяването ще бъде направено с устойчиви местни видове и ще свързва целия проект в обща локална екосистема.

Едновременно с ремонта на пешеходната зона кметът Иван Портних пое ангажимент от центъра на Варна да изчезнат висящите кабели, безраборно поставените рекламни табели, както и разностилните и излишни бараки. "Търсим вариант да бъдат ремонтирани и фасадите на сградите, повечето от които са частни", каза още Портних при подписването на договора.

Скандалната варненска Дупка не е част от проекта за новия вид на варненския център. Имотът е частна собственост на пловдивския бизнесмен и лидер на БСП в Пловдив Георги Гергов.