Изгубихме надпреварата за младежка столица на Европа

Мисия Варна

22-11-2013, 16:46

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Азербайджанският град Ганджа спечели кандидатурата

Варна остана на второ място в надпреварата за младежка столица на Европа. Градоначалникът Иван Портних поздрави по телефона Eлмар Велиев, кмет на азербайджанския град Ганджа, който спечели приза Младежка столица на Европа през 2016 г. след оспорвана надпревара, съобщиха от пресцентъра на общината. На 21 ноември в Солун се проведе Генералната асамблея на Европейския младежки форум, където на официална церемония бе обявен градът носител на титлата. Варна стана "сребърен" медалист, а трети се оказа Вилнюс, столицата на Литва, която в момента председателства ЕС.

"Пожелавам успех в реализирането на програмата ви, вярвам, че с младежките прояви, които ще организирате, ще докажете, че сте достойни за честта да бъдете домакини на този форум", каза Иван Портних.

Той е поканил своя колега на гости в морската столица, за да бъдат обсъдени различни идеи - за реализиране на спортни, младежки и културни проекти. Кметът Елмар Велиев е изразил готовност за сътрудничество с Варна.

Варна бе кандидат за титлата Европейска Младежка Столица 2016, която се присъжда от Европейския Младежки Форум със седалище Брюксел. За поредна втора година морската столица бе селектирана за финалист в конкурса. Тя се състезаваше с два испански града – Бадахос и Ла Лагуна, с Галауей (Ирландия), с Вилнюс (Литва) и с Ганджа (Азербайджан).

Пред медиите пък кметът на Варна разкри, че церемонията, на която е бил избран победителят е завършила със скандал. Той обеща повече информация, когато екипът, работил по кандидатурата се върне. "Въпреки всичко, за мен Варна е победител, като се има предвид милионите наляти в кандидатурата на Азербайджан", коментира Иван Портних.