Все още е забранено за коли в Морската градина

Кметът Иван Портних обвини областния управител в демагогия

Забраната за движение на коли в Морската градина продължава да е в сила. Това обясни заместник-кметът  по юридическите въпроси Пламена Маринова, след като днес преди обед областният управител отмени заповедта на кмета и допусна предварително изпълнение на това. В ранния следобед в Административния съд на града е внесена частна жалба срещу предварителното изпълнение, което означава, че до произнасянето на съда забраната за движение на коли в градината е в сила. Кметът Иван Портних бе категоричен, че издадената от него заповед отговаря на всички законови изисквания и че община Варна ще отстоява позицията си. "Не съм издал нов закон, а съм казал каква е нормативната база в момента",  така описа заповедта си Портних.

Той нарече демагогия поведението на областния управител, който в последните 7 г. е подписал също такива заповеди за Морската градина като шеф на правната дирекция в общината, а 3 месеца по-късно същият човек разсъждава вече по-държавнически и защитава коренно различни позиции. Кметът нарече пълни глупости и твърдението на Великов, че умишлено е издал заповед за градината, въпреки че  е знаел, че тя ще падне в съда. Целта на това упражнение според Великов пък била създаването на хаос и настроение срещу управляващите партии. Същите мотиви той съзря сутринта и в съобщенията на депутати от ГЕРБ за ремонти на местни казарми за настаняване на бежанци.

   Иван Портих поиска политическото ръководство на БСП и градската организация да излязат с официална позиция за Морската градина. Това се налагало, тъй като от една страна областният управител нарече проблема чисто градски, а от друга-сам политизира темата, като обвини кмета, че забранява движението заради прездизборни обещания. Той ще потърси и позицията на МРРБ, тъй като не е убеден, че „държавнически мислещият областен управител е синхронизирал действията си с ресорното министерство. Още при оформянето на документите за новите автобуси той на няколко пъти се опита да се изкаже и да заяви, че няма проблем. В същото времение с няколко министри и лично премиера работехме по отстраняването на проблема.”

  Кметът бе категоричен, че официално със съответните кадастрални номера на терените е поискал съдействие от областна администрация за изграждане на паркинги върху държавни имоти по протежението на бул. „Княз Борис І” откъм кв. „Чайка”. Тъй като отговор не последвал, проектът за паркоместа е направен в разделителната линия между платната, която е общинска собственост.

 „Когато отчитах 100-те дни на управлението си, заявих, че недоволни от мен ще са тези, които смятат, че правото им да не спазват правилата е неотменимо и от това зависят статутът и животът им. Днес заявявам, че това ще продължи, така ще бъде и по други теми, защото лека-полека се въвежда ред. Защото започват да се случват резултати”, каза още кметът.