Българската икономика през 2014 г.: план или импровизация

Новините

21-11-2013, 07:26

Снимка:

Надежда Чипева

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Прогнозите на бизнеса и за догодина не са оптимистични, показа дискусия на конференцията на "Капитал" Next Year's Business Plan

Всичко върви по план или предстои импровизация? С този въпрос започна дискусията "Българската икономика през 2014" по време на конференцията на "Капитал" Next Year's Business Plan, пише "Капитал дейли". Основните теми в нея бяха прогнозите на институциите и компаниите за следващата година, какво се очаква да се случи в Европа и как ще повлияе то на България и региона. Единодушен отговор на въпроса, есетествено, не дойде, но общата нишка беше, че годината няма как да е изключително успешна.

Облачно

"Годината изглежда изключително облачна и мъглива по отношение на българските политически действия, което пречи и тежи на бизнес средата. Случващото се с икономиките в Европа обаче също е сравнително мъгливо." Това каза макроикономистът Георги Ганев, който модерираше панела.

Все пак ако сред бизнеса има доза оптимизъм за следващата година, той е именно за възстановяване на Европа. Според Николай Гърнев, управляващ съдружник в E&Y България, кризата в ЕС е към своя край. Това показват и данните за последните две тримесечия, когато Европа официално излезе от рецесията. Освен това историята е показала, че винаги след големи кризи идват възходи, допълни Гърнев. Прогнозата на E&Y за 2014 г. е ръстът на еврозоната да е 1%, а през следващите три години – около 1.5%. България пък може да очаква малко по-голям ръст от този. Страната ни стандартно следва развитието на Европа. Причината за сравнително оптимистичните очаквания са засилената глобална търговия и добрите новини от САЩ, обясни Гърнев. В допълнение пазарът на сливания и придобивания, където се усеща макар и бавно раздвижване, също дава първите индикации за възстановяване. Според него ако се оправдаят очакванията за еврозоната и полъхът от САЩ е положителен, България може да се надява и на 2% ръст догодина.

Инвестиции във фризера

Има готови проекти за инвестиции в нови производствени мощности, но в момента всичко е замразено, каза Славейко Славейков, главен финансов директор на "Сосиете Женерал Експресбанк". Неговите очаквания са догодина да няма ръст на кредитирането на бизнеса, тъй като през 2013 г. почти всичко е спряло по думите на финансиста. Основно инвестициите, които все пак се случват, според него са не са свързани толкова с производствени мощности, а са за повишаване на ефективността на предприятията, оптимизация и намаляване на разходите.

Затова и не се очаква вътрешното потребление да е сред двигателите на икономиката догодина, смята Славейков. Именно то обаче е заложено като източник на ръст догодина в правителствените прогнози към проектобюджет 2014.

Експортно ориентираните сектори обаче ще продължат да се справят добре, смята Славейков. "Независимо че растежът в еврозоната е малък, той е значително по-сигурен от българския", каза той. За Европа са предназначени около две трети от българския износ. Генералният директор на "НИС Петрол" Иван Костадинов пък разглежда като положително насочването на износа към пазари извън Европа.

Сред добре справящите се сектори догодина ще са и хранителната индустрия и бързооборотните стоки, добави Славейков.

Различната гледна точка

Разговорът за макрокартината неизбежно се местеше от числата към политическата ситуация и трудните прогнози. Различен прочит на събитията даде съсобственикът в "Агрополихим" Филип Ромбаут. По думите му за България демокрацията е нещо като зеленчуците за малките деца. Дори децата да не ги искат, те са полезни. Затова според него би трябвало да се въведе задължителен вот и така може да се реши проблемът с купуването на гласове, но най-вече да се стигне до позитивна промяна.

В кризата обаче Ромбаут вижда и нещо положително, защото тя е времето за промяна. В този смисъл - "Няма нищо по-хубаво от кризата", каза Ромбаут.