Кметът: Никой не е питал общината може ли да поеме бежанците (обновена)

Граждани: В поделенията се чистят прозорци, започват ремонти

"До този момент никой представител на институция, ангажирана с проблема (с бежанците - бел. ред.), не е потърсил контакт с мен, в качеството ми на кмет на община Варна, за разговори по темата." Това се казва в официално съобщение на кмета Иван Портних, разпространено днес "поради големия обществен интерес и множество запитвания и тревоги на граждани, свързани с евентуално настаняване на чужди граждани на територията на община Варна". Кметът се присъединявае към мнението на варненци, че "подобни въпроси трябва да бъдат решавани прозрачно, след обсъждане с местната власт, в открита комуникация с гражданите".

Поделението във Владиславово е за цял полк, то може да събере над 1000 души. Не може да бъдат настанени толкова голяма група бежанци във Варна без никой да попита общинската администрация може ли да осигури здравното обслужване, образователните нужди и социални услуги за толкова хора, заяви преди дни депутатът от ГЕРБ Емил Радев.
Тогава областният управител Иван Великов беше категоричен, че няма решение за настаняване на бежанци във Варна. От Агенцията по бежанците пък отговориха, че казармите във Варна само протоколно са вкарани в списък на потенциалните празни помещения на армията, в които могат да се насочват преминали границата сирийци. Въпреки тези уверения граждани алармират, че вечерно време запустелите до скоро сгради са осветени - чистят се прозорци и се извършват ремонтни работи.

 

16.30 От пресцънтара на ГЕРБ изпратиха съобщение, от което става ясен информационният повод за изявлението на кмета Портних по темата за бежанците:

„В бившите казарми на територията на варненския район „Владислав Варненчик” започнаха ремонтни дейности.” За това алармираха граждани на среща с общински съветници от групата на ГЕРБ. Жители на района се опасяват, че присъствието на работници и транспортирането на строителни материали в границите на занемарения военен имот е свързано с подготовката му за настаняване на бежанци. „Опитахме се да разберем какво става в бившите поделения, но служителите на строителната фирма явно са били инструктирани да не дават информация какво се случва зад загражденията. Работиха там няколко дни, но като усетиха, че това ни притеснява и разпитваме какво се случва, изведнъж се покриха”, разказаха разтревожените варненци. Те сигнализираха, че управляващите искат да поставят жителите на морската столица пред свършен факт, въпреки че Общинският съвет настоя с декларация да не се вземат решения, които не са съгласувани с местната власт и общественото мнение.

Към момента в община Варна не е постъпвала официална информация за евентуално настаняване на бежанци в бившите казарми в район „Владислав Варненчик”. В отговор на сигнала на гражданите общинските съветници от ГЕРБ информираха за проблема народните представители от партията.
Варненските депутати от ГЕРБ се ангажираха отново да настояват за ясни и конкретни отговори от министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Народните представители вече поставиха поредица от парламентарни питания в усилията си да получат информация за действията на правителството относно бежанската криза. Докато МВР отказва да даде отговор, стана ясно, че от Министерството на отбраната са изготвили списък с обекти, които Националният оперативен щаб може да ползва за настаняване на бежанци. Сред въпросните имоти са и две бивши казарми на територията на район „Владислав Варненчик”.