Варна с първия електронен регистър на хората с редки болести

Мисия Варна

19-11-2013, 15:07

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Здравният министър реже лентички в Терапията

В Терапията през октовмри бе извършена успешно шестата по ред ендоваскуларна емболизация на мозъчна аневризма за тази година

Изградената със собствени средства Ангиографска лаборатория във университетската болница "Св. Марина" във Варна откри здравния министър Таня Андреева. Ангиографската лаборатория е обособена като хибридна зала за интервенционална неврология, съдова хирургия и интервенционална кардиология. Въведеният в експлоатация преди месец нов ангиографски апарат от последно поколение Siemens Artis Zee дава възможност за бърза и прецизна оценка на мозъчните съдови заболявания. Софтуерът позволява анализ на аневризми и виртуално стентиране, прединвазивно планиране на лечението, 3D – интегриран водач за интервенционални процедури.

В Терапията през октовмри бе извършена успешно шестата по ред ендоваскуларна емболизация на мозъчна аневризма за тази година. Университетската болница е единственият център извън София, където е възможно прилагането на този вид процедури. Модернизиран с хардуерен и софтуерен ъпгрейд през септември 2013 г бе и наличният кардиологичен ангиограф, даващ възможност за количествени кардиологични анализи, визуализиране на стентове, 3D коронарна реконструкция.

В "Св. Марина" здравната министърка откри и Центъра за редки болести в лечебното заведение, изграден изцяло с дарителски средства. Той е първата мащабна и амбициозна реализация у нас за предоставяне на комплексни грижи на пациенти с различни редки болести. Той е съвместен проект с Медицински университет – Варна и УМБАЛ "Св. Марина" в отговор на Препоръката на Съвета на ЕС към страните-членки за действия в областта на редките болести „да се обозначат подходящи експертни центрове до края на 2013 г. и да се подкрепи тяхното изграждане”.

Центърът ще стартира с обозначаване на Експертен център за диагностика, лечение, рехабилитация и проследяване на болни с таласемия и хемофилия, Експертен център по невроендокринни тумори, специализирани центрове за белодробна хипертония, хронична миелогенна левкемия, кистична фиброза и др. Центърът за редки болести разполага с четири самостоятелни помещения – регистратура, манипулационна, лекарски кабинет и стая за еднодневно лечение. За всички обслужвани пациенти са изготвени електронни досиета и ще се постави началото на първия специализиран електронен регистър за пациенти с редки болести в България.