Собствениците в "Салтанат" на протест пред общината, дискриминирали ги

ВИДЕО и СНИМКИ: След престоя си пред сградата на общината, демонстрантите се преместиха пред Областна управа

Около 150 човека се събраха да протестират пред община Варна срещу заповедите на кмета Иван Портних, забраняващи движението на коли в Морската градина. По повод на планираната демонстрация, кметът пък снощи написа в Twitter: Кой ми шепне на ухото? "СУЛТАНат" се опитва направо да крещи. На варненци". 

8:10 Въпреки заканите на собствениците на жилища и заведения в "Салтанат", че ще попречат на служителите на общината да стигнат до работните си места, те са на около 10 метра от сградата. Между демонстрантите и сградата пък има кордон от петима полицаи. Още толкова униформени изчакват в страни. 

Протестиращите носят знамена и плакати със следните надписи: "Тиха дискриминация", "Частната собственост е неприкосновена", "Кмете, защо разделихте града на свои и чужди", "Кмете, така ли помагаш на варненския бизнес", "Защо застроихте паркинг "Акациите" и "Квартал "Младост" иска достъп до парка също".

8:38 Един от протестиращите призова някой от общината да излезе и да говори с тях. Демонстрантите изчакаха около 10 минути, след което се преместиха под прозорците на кмета, разполагайки се пред пред главния вход, който по принцип се използва само при официални случаи.

8:50 След престоя си пред общината, протестът на "Салтанат" се насочи към Областна администрация. 

9:05 Не повече от 70-80 човека, от първоначалните 150 стигнаха до Областна администрация. Протестиращите близо 20 минути чакаха губернатора Иван Великов да излезе.Появата му бе посрещната с ръкопляскания. Преди да изслуша демонстрантите, Областният поиска първо да прочете плакатите, за да се ориентирал какви са исканията.  

9:10 Пръв говори директорът на метеорологическата станция на БАН, която се намира в "Салтанат". Той заяви, че работата на синоптиците била блокирана, тъй като не могат да стигат с колите си до уредите разположени в парка. 

След него се изказа и треньорка от тенис кортовете. Според нея тренировките на децата там продължавали до 19 часа и прибирането им било проблем, защото на алеята светела само една лампа и имало много бездомни кучета.


Подлезът между "Чайка" и парка пък бил в лошо състояние. Собственик на заведение пък заяви, че алеята успоредна на булеварда е улица и по нея трябва да бъде разрешено движението за коли. Още повече, че за Пикадили парк и Алея първа нямало проблеми, а само за "Салтанат". Данъчните също тормозели собствениците на заведения на парка и не вярвали на данните за спаднали обороти. 

9:25 Областният управител обяви, че заповедите на кмета Иван Портних нарушават чл. 17 от Конституцията и са нецелесъобразни. Те причинявали хаос в местността "Салтанат". Губернаторът до седмица щял да се произнесе официално по закоността на двата документа, подписани преди седмица от градоначалника. В момента екип от служители на Областна администрация работели по жалбите срещу пропусквателния режим в парка. Според Иван Великов, кметът издавал заповеди и очаквал държавата да ги изпълнява. В същото време МВР нямало ресурс да контролира нарушителите в "Салтанат". Работата на полицията била да се бори с престъпността, а "Салтанат" не бил район с тежка криминогенна обстановка, за да има в него сериозно полицейско присъствие.
9:35 След като аплодираха Областния управител, протестиращите се разотидоха. 

Според зам.-кмета по юридическите въпроси Пламена Маринова общината е категорична в убеждението си че заповедите на кмета отговарят на всички закони. Единственото според нея изключение може да бъде направено за децата от логопедичната детска градина със специални нужди, както и за служителите на НИМХ. Техните специализирани автомобили ще получат разрешение за достъп за парка, след като бъде изяснен броят им. Маринова припомни, че Алея първа не е част от територията на Морската градина и затова не попада под забраната за движение на автомобили. Пикадили Парк пък в кадастралните карти е отбелязан като транспортен възел и паркирането там не нарушава закона.

14:00 От Гражданско сдружение "Варна диша" поискаха оставката на Областния управител. Към статията »»