Българите били сред най-некултурните в Европа

Новините

18-11-2013, 06:35

Снимка:

БГНЕС

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

На 21-о място сме в Европа по достъп и участие в културни събития

Българите са сред европейските народи, които най-рядко участват в културна дейност, сочат данни от нов доклад на Евробарометър.

Нашата страна се нарежда на 21-о място в Европа по достъп и участие в културни събития. Това включва както посещения на театър, кино и концерти, така и четене на книги и гледане и слушане на културни предавания. В изследването са използвани и данни за посещенията на библиотеки, културно-исторически забележителности, балетни, танцови и оперни спектакли.

Едва 2% от участвалите в анкетата българи получават висок културен индекс, което означава, че през последната година поне пет пъти са участвали в поне пет различни типа културна дейност. 45% от нашенците пък влизат в категорията с най-нисък културен индекс. Според Евробарометър 55% от българите са чели поне една книга през последната година, но едва 29% са били на кино, а 11% - на балет, танци или опера.

Нашата страна все пак изпреварва най-слабо представилите се Румъния, Полша, Словакия, Унгария, Португалия, Кипър и Гърция, която е на дъното в класацията. В южната ни съседка над 63% от хората попадат в категорията с най-нисък културен индекс. На първо място в класацията пък се нарежда Швеция, следвана от Дания, Нидерландия и Великобритания.

Според изследването потреблението на култура в Европа като цяло спада, като най-достъпни за хората остават телевизионните предавания. Като една от основните причини за ниското представяне на България, Румъния и Унгария се сочат високите цени и ниските доходи.