40 загинали и 779 ранени при катастрофи през тази година във Варненско

Крими

15-11-2013, 15:39

Снимка:

Снимка: © Varnautre.bg

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

ООН: всяка трета неделя от месец ноември да се отбелязва като Ден за възпоменание на жертвите от ПТП

606 тежки катастрофи с 40 загинали  и 779 ранени са станали от началото на годината във Варна и областта, съобщиха от пътна полиция. Загиналите са с 9 повече от м.г., а ранените - с 47. Освен тях са регистрирани и 3143 ПТП с материални щети. Най-много тежки ПТП са причинени от нарушения на водача, сочат още данните на „Пътна полиция”-там са и на-големият брой загинали и ранени, причината основно е несъобразената скорост или отнемане на предимство (по 36% от общия брой).

От 1990 г. насам  при катастрофи в града и областта са загинали 1385 души. Най-много жертви на пътя са станали през 1990 г.- 96, а 31, което е три пъти по-малко- са загиналите през 2011 г.

Най-много жертви се дават на пътища от трети клас. По такива шосета са загинали 12 души. Общо 10 са намерили смъртта си на улица или булевард в населено място. На първокласен път са починали 6 души, на път втори клас - 5, а на магистрала - трима.
Най-тежка е ситуацията при бул. „Цар Освободител”. Там, както и на още 9 отсечки, са станали повече от половинатта от катастрофите в града. От началото на годината до м. октомври на най-дългия булевард в града са регистрирани 289 произшествия с 57 ранени. Другите „опасни” места са  булевардите „Сливница", „Владислав Варненчик", Осми приморски полк", „Княз Борис I", „Христо Смирненски", „Левски", „Приморски", „Трети март" и улица "Девня", .

С резолюция на Генералната асамблея на Организацията на Обединените нации от 2005 г. се призовават правителствата и международната общественост, всяка трета неделя от месец ноември да се отбелязва като Ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. През 2013 г календарният ден за възпоменание е 17 ноември.