Синдромът на сварената жаба и "Lafka"

Мисия Варна

15-11-2013, 01:19

Снимка:

n/a

Автор:

jiloto.bg

Всичко от Автора

Веригата от павилиони, собственост на "Булгартабак" чрез "Табак маркет", извършва мощна експанзия в страната.

Ако пуснеш жаба в гореща вода, тя ще избяга. Но ако сложиш жабата в тенджера със студена вода и почнеш да я затопляш много бавно, тя ще се свари неусетно, без да мръдне. „Синдромът на сварената жаба” предизвиква много спорове сред биолозите от XIX век насам. Първият, който провежда експеримент с гадините, е немският учен Фридрих Голц през 1869г. Той слага жаби с премахнат мозък в тенджерата и ги сварява, без да шавнат, напълно здравите земноводни обаче изскачат от котлето. В България през последния месец „номерът със сварената жаба” се прилага в цялата страна с готвения монопол върху цигарите, алкохола и вестниците от „Lafka”. Докато протестиращите вече пет месеца в София подскачат и питат: „Кой?” групата около Корпоративна банка и Делян Пеевски прокарват изключително мащабен проект.

Веригата от павилиони „Lafka”, собственост на "Булгартабак" чрез "Табак маркет", извършва мощна експанзия в страната. Концепцията е в нейните будки да бъде концентрирана цялата търговия с папироси, пиене и преса.
На първо място ДПС внесе закон, който налага пълна забрана за продажбата на цигари в хипермаркетите, магазините, ресторантите и бензиностанциите. Според проекта тютюневи изделия ще могат да се купуват от ограничен брой специализирани обекти, посочени след конкурс, провеждан от НАП. Търговците ще трябва да отговарят на множество изисквания за чисто кредитно, съдебно и данъчно минало.

Промяната, която ще размести напълно играчите в търговията, е записана в преходните и заключителните разпоредби на проект за корекции в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), с които се правят изменения и в Закона за акцизите и данъчните складове. Благородният мотив, под който ще протече монополизацията на пазара, е борба с контрабандата.

Досега „Lafka” е открила над 500 киоски и планира за начало те да стигнат 1 500 в цялата страна. Проектозаконът ще удари фатално бизнеса на производители, дистрибутори и всички търговци на дребно на вестници, цигари и алкохол – общо около 20 000 будки и магазинчета.

"Булгартабак" бе приватизиран през октомври 2011 г. от "БТ Инвест" - руска компания със 75,5% държавно участие, която е регистрирана в Австрия и бе придобита чрез Външнотърговската банка на Русия.

Групата на Пеевски, която държи над 80% от разпространението на вестници, започна вече да притиска дребните разпространители. В различни области на страната пресата вече се доставя единствено на фирмите от групировката и на Пеевски, и убива бизнеса на дребните РЕП-аджии.

По същият начин „Lafka” ще продава предимно папиросите на „Булгартабак”, които и досега държат 33% от пазара на цигари. Останалите играчи са застрашени да бъдат омаломощени от монопола.

От страна на алкохолните производители фаворитът на веригата от магазини е „Винпром Пещера”, които от години имат добро бизнес-партньорство с Пеевски в издателската дейност.

Засега обаче само отделни общини като Перник оказват съпротива на нашествието на „Lafka”. Пасивни остават търговците на цигари и алкохол на едро и на дребно.

Никакъв знак за несъгласие не се забелязва и от конкурентните издателски форми на Тошо Тошев /”Преса” и „Тема”/, Тодор Батков /”Стандарт”/, Сашо Дончев /”Сега”/, Явор Дачков /”Галерия”/, Петьо Блъсков /”Репортер”/.

Единствено групата „Капитал” на Иво Прокопиев плахо се съпротивлява срещу инвазията. Именно издателите на вестници и списания ще станат най-силно зависими от Пеевски, ако монополът на „Lafka” се наложи в цялата страна.
Синът на Ирена Кръстева ще държи не само най-голямата печатница, но и цялото разпространение, тоест ще държи за гушите всичките си конкуренти. Най-вероятно той ще се опита да ги погълне или унищожи, както направи с разпространителските фирми.

По същия начин ще се получи с акцизните стоки – алкохол и цигари, които ще се продават само в една-единствена верига в страната.