Неврологията в Окръжна доживя ремонт след 64 години

Животът

14-11-2013, 15:23

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Старата сграда в двора на МБАЛ „Св. Анна“ във Варна, популярна като сградата с бръшляна, в която са базирани отделенията по неврология и гинекология, ще бъде реновирана

В момента фасадата се руши, падат части от мазилката.

„Последният ремонт на фасадата на сградата е бил през 1959 г. Идеята е да бъде обновена, като се запази ретростила, паркът да бъде разширен, автомобилите да бъдат изведени от него, а достъп до входа да имат само линейки“, обясни д-р Красимир Петров, зам.-изпълнителен директор на здравното заведение. Той допълни, че по първоначални данни нужната сума е между 1 млн. лв. – 1,5 млн. лв., като най-спешен е ремонтът на покрива и допълнителното укрепване на две помещения.

„Приветствам идеята, тъй като сградата е уникална и се нуждае от реновиране. Ще направим всичко възможно да помогнем този проект да стане факт“, заяви кметът на Варна Иван Портних. Той присъства на официалното откриване на обновените и модернизирани отделения по „Нервни болести“ и „Гинекология“ в МБАЛ „Св. Анна“, лентите на които сряза изпълнителният директор на болницата д-р Веселин Николов. Сред гостите на тържеството бяха депутатите от ГЕРБ Емил Радев и Павел Христов, представители на общинската и на областната администрация. Показани бяха и новата спешна клинична лаборатория и нов дигитален графично-скопичен рентген.

Ремонтът на двете отделения и новият рентген станаха факт, благодарение на собствени средства на здравното заведение и на финансова подкрепа от Министерството на здравеопазването, от времето, когато бе оглавявано от министър Десислава Атанасова, обясни д-р Красимир Петров. Той допълни, че през месец май е бил подписан договор между здравното заведение и МЗ за отпускане на помощ от 400 000 лв. - за закупуване на ядрено магнитен резонанс. „До момента обаче тези средства не са преведени на болницата, въпреки че сме изпратили три писма“, каза д-р Петров.