Фондация взема културата на Варна

Съветници ще обикалят други градове в страната, за да видят как работят подобни фондации

Принципно съгласие за учредяване на фондация, която да се занимава с културата във Варна, даде ресорната комисия към местния парламент. Структурата наречена Културна фондация Варна ще бъде с учредител - община Варна и ще изразява волята на Общинския съвет. Вносители на предложението са двадесетина варненски културни дейци, които са го подкрепили с подписите си. 

Идеята е НПО-то да взаимодейства с културните творци и събития по-гъвкаво, в сравнение с администрацията. Вместо тя да подписва договорите за събития или с творци, това ще бъде работа на фондацията. Освен това от нейно име общината ще може да кандидатства по европроекти в следващия програмен период - 2014-2020 г., което е заложено и в апликационната форма за кандидатурата на Варна за европейска столица на културата през 2019 г.

"Основните цели на фондацията са подпомагане на устойчивото развитие на културата в града, както и създаване на дългосрочна стратегия", аргументира се Петра Димитрова от екипа изготвящ апликационната форма, която представи предложението пред комисията. 

"Създаването на фондацията е препоръка и на Сър Робърт Скот, който е консултант по кандидатурата на Варна", уточни Димитрова. По думите й останалите български градове, които са кандидати за културни столици, вече имат учредени такива фондации и те реално работят. 

Фондацията освен това ще прави и мониторинг на културните проекти и продукти, за които община Варна отпуска средства. 

Преди да дадат положително становище съветниците от комисията по култура поискаха лично да се запознаят с работата на работещите фондации по другите градове и поради тази причина ще си спретнат пътувания до София, Пловдив, Русе или Бургас. Междувременно гласуваха и предложението за учредяването на фондацията да бъде направено от кмета на града, както и да бъде придружено от становището му.