Искат ясен регламент на вноса и продажбата на авточасти

Животът

14-11-2013, 09:02

Снимка:

n/a

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

В понеделник във Варна ще има среща за обсъждане на необходимостта от регистрационен режим на сервизите

Националната асоциация на сервизите, извършващи авторепаратура и Съюзът на автосервизите започна провеждането на срещи за обсъждане на важните аспекти, които трябва да залегнат в предстоящия проект за Закон за допълнение на Закона за движение по пътищата. Целта на браншовите организации е ясно да се регламентира дейността на сервизите, вноса и продажбата на резервни части. Това са две от основните предпоставки за гаранция на доброто техническо състояние на автомобилите, което пряко рефлектира върху безопасността на движението по пътищата, и за слагане на край на войната по пътищата, споделят организаторите.

Във Варна дискусията ще бъде на 18 ноември в Бизнес парк, сграда B1, конферентна зала, от 13 часа.
Срещата в София, чиято дата все още не е уточнена ще е най-обхватната, като в нея ще вземат участие и представители от всички заинтересувани институции – Министерството на околната среда и водите, Регионалната дирекция по опазване на околната среда, Инспекцията по труда, Комисията за защита на потребителите, Асоциацията за защита на пострадалите при ПТП, данъчните служби и общините.

Европейската комисия обяви през март т.г., че по брой загинали от катастрофи на милион души, страната ни е в челната шестица за 2012 г. с черна статистика от 600 човека починали при ПТП. Това е четвърти резултат в рамките на Европейския съюз, като печалната класация се води от Латвия, следвана от Гърция и Литва.
"По данни от КАТ около една четвърт от пътнотранспортните произшествия у нас са по технически причини, а 63 процента от колите са над 15-годишни и амортизирани. Липсата сега на какъвто и да било регламент за сервизната дейност у нас, на вноса и продажбата на резервни части извън всякакви стандарти, води до некачествени ремонти и нарастваща опасност за всички на пътя. Страната ни е поела ангажимент пред Европейската комисия до 2015 г. жертвите на пътя да се намалят два пъти. Един от начините за повишаване на безопасността на движение и запазване на интереса на потребителите на автосервизните услуги е регистрационен режим на сервизите, които трябва да бъде уреден чрез новия Закон за движение по пътищата", казват още организаторите. Решенията от проведените дискусии ще бъдат внесени в Народното събрание.