"Гъбената махала" има 7 дни да докаже, че е законна

Над 50 ромски къщи са обект на проверка във "Владиславово"

"От днес тече 7-дневен срок за представяне на документи за собственост и законосъобразност на постройките в т. нар. "гъбена махала" в района. Спазваме стриктно процедурата и сроковете. Тази информация е във връзка с евентуалните надежди на нередовните да им се размине (в случай,че ползват социалната мрежа и сайта на района...) Но най-вече за нашите съграждани, които, разбира се, с право от опита досега подозират, че всичко е прах в очите. Лек ден на всички". Това съобщи днес чрез социалните мрежи кметът на район "Владиславово" Неделчо Михайлов.

По-късно в ефира на радио Фокус той обясни, че над 50 ромски постройки са проверени в квартала. Акцията за законността на сградите в квартала започна от 4-ти микрорайон, известен като "гъбената махала", където от години се самонастаняват роми от близкото село Каменар. „Спазваме стриктно процедурата и сроковете. Констатираме наличието на постройка и приканваме собственика, както е по процедура - с нарочно официално писмо от районна администрация, да предостави необходимите документи за законност на постройката. Волята я имаме, но ще спазваме стриктно правилата и законите”, коментира районният кмет. Неделчо Михайлов допълни, че незаконни постройки има не само на територията на ромските махали. Вероятно до края на годината ще бъде извършена проверка и в т.н. „класическа циганска махала”, която се намира в чертите на кв. "Владиславово", допълни кметът.

В районната администрация има само една щатна бройка, която се занимава с незаконно строителство. Проектът на администрацията е представен на новото ръководство на община Варна, в лицето на кмета Иван Портних. „Има пуснати докладни записки от всички районни кметове на Варна за нужните щатни бройки, с които да обслужваме районите си във връзка с незаконното строителство. С промените в Закона за устройство на територията много от функциите идват при районните администрации”, допълни Неделчо Михайлов.