Кирил Йорданов: Имам къща с двор, фирмите са на жена ми

Мисия Варна

13-11-2013, 15:19

Автор:

вестник "24 часа"

Всичко от Автора

На ул. “Панагюрище” във Варна Йорданов не е успял да върне собствеността върху къщата си, а е получил компенсаторни записи

Бившият кмет на Варна Кирил Йорданов е декларирал през тази година къща, 60 кв. м, и двор, 100 кв. м, на бул. “Мария Луиза” в центъра на града, пише днес в. "24 часа".  Това е единственият имот на негово име, който е придобит през 1986 г. според декларацията в сайта на Сметната палата.

В документа не фигурира къщата в кв. “Бриз” на ул. “Д-р Максим Иванов”, която е на 3 етажа и в която Йорданов живее. Той бе там често след оставката си и се разхождаше с малък джип “Мерцедес”, когато не бе при съпругата си Елена в Швейцария. Йорданов имаше различни имоти от реституцията, голяма къща на ул. “Панагюрище”, където сега има нова кооперация и бар.

Преди да отиде в къщата в кв. “Бриз”, той живееше в апартамент на ул. “Чаталджа”. Повечето от имотите обаче се водят на баща му Петър.

Малко преди да подаде оставка през март т.г. под натиска на протести, Йорданов декларира, че няма материални активи в чужбина и извън Варна. Същото било валидно и за семейството му. За м.г. е посочил фирма “Суис медсървис - МЦ”, чийто управител е съпругата му Елена.

За 2013-а обаче е отбелязал още 3 фирми. Йорданов е направил разходи за обучение на сина си Петър в Швейцария в размер на 27 424 евро и за свои пътувания в чужбина в размер на 113 792 лв. Посочва се, че те са за сметка на баща му Петър Йорданов, който е платил още 6666 евро за наем.

Кирил Йорданов и семейството му са изхарчили 32 243 лв. за режийни разходи и 18 300 лв. за консумативи и облекло, е записано в декларацията.

“Никога не съм регистрирал своя фирма. Това са фирмите на съпругата ми и аз съм длъжен да ги посоча в декларацията. Къщата на “Мария Луиза” е в идеална съсобственост с баща ми, тъй като наследих частта след смъртта на майка ми. Тя е била на прадядо ми полк. Дръжков и за нея имаме крепостен акт още от 1890 г.

Апартаментът на ул. “Раковски”, в който съм израснал, е купен от родителите ми през 1963 г. Те имаха вила в местността Делбер чешма, която са купили през 1986 г. Къщата на ул. “Д-р Максим Иванов” бе закупена от майка ми за 37 000 долара през 2001 г.

Имайте предвид, че от 1000 дка, които са били собственост на прадядо ми в Западна промишлена зона на Варна, където са заводите “Елпром”, “Черно море” и складовете на “Зърнени храни”, ни върнаха само 200 дка, върху които са сега бензиностанциите в началото на магистралата.

Те бяха продадени от семейството ми, а с тези пари са купувани други имоти”, каза за “24 часа” Кирил Йорданов. Той обясни, че всяка година трябва да декларира пред Сметната палата само новопостъпилите факти около имотното му състояние.

“Имам мотор БМВ, който струва 12 000 евро - този факт също е отбелязан в съответната година”, добави Йорданов.

“Има постъпил сигнал в НАП от Кънчо Бонев от Отворения обществен съвет. Ще проверим сигнала в законния срок. Ако бъде назначена ревизия на имотите на Йорданов, ще трябват 3-4 месеца. След проверката ще отговорим на Бонев”, каза говорителката на НАП-Варна, Виолета Маринова.