Антиправителствените протести в България- коментари в световните медии

Цитират лозунга, издигнат в СУ "Ние не искаме да бъдем просяци с дипломи."

Гражданите на най-бедната членка от Европейския съюз вече очакват най-лошото от техните политици- ширеща се корупция, неправилно функциониране на институциите, което е допринесло за годините на икономическа криза, пише Агенция "Фокус" при прегледа на коментарите за снощните сблъсъци пред НС в чуждите медии.
Но българите, като раздразнената обява за продажба на конституционния съд в „иБей” предполага, може би са достигнали своята повратна точка.
Вече четири месеца продължават гневните протести, насочени срещу правителството на Пламен Орешарски.
Опитът да се отбележи годишнината от края на комунизма, в столицата на България, София, се превърна в бунт срещу сегашната политическа система. това пише в коментара си кореспондента на "La Stampa" в българската столица Джузепе Закария.
"Преди 24 години хиляди протестиращи излязоха на софийските улици и поискаха оставката на наследниците на прокомунистическия диктатор Тодор Живков. тогавашният президент Петър Младенов произнесе с една историческа фраза "По-добре е танковете да дойдат", но тъй като съветските танкове не дойдоха, след малко повече от година БКП предаде властта." - се казва в коментара.
"La Stampa" продължава: "Четвърт век след падането на комунизма, учители, студенти и обикновени хора отново излязоха на улиците за да търсят изгубената демокрация след прехода, който сякаш няма край.
До преди няколко седмици, по нищо не личеше, че студентите ще започнат протести и ще станат двигател на една нова социална революция, която много прилича на тази от 1989 г."
Според италианското издание: "Есента носи протести и революции в балканските държави, като се започне от някогашната Октомврийска революция и се премине през протестите в София от миналата зима, които доведоха до падането на кабинета на премиера Борисов."
"La Stampa" смята, че "събитията в България са сходни с пролетно-есенните протести в Румъния, а към балканските проблеми на Брюксел се прибави и Хърватия, която отскоро стана член на ЕС."
"Ето защо демонстрациите в София в момента се следят с голямо внимание от страна на Запада, с усещането, че от някой ъгъл на Балканите във всеки един момент може да се предизвика пожар, който заплашва да се прехвърли и в други страни.
Студентските демонстрации, които от миналата седмица започнаха по улиците на София и големите български градове и се развиват бързо, въпреки сблъсъците и арестите, са сигурен белег, че ситуацията бързо може да излезе от контрол.
Към протестиращите студенти през последните дни се присъединиха и преподаватели, в знак на протест срещу окаяното състояние на образователната система и продължаващата вече 24 години фалшива демокрация.
Показателен е лозунга издигнат на сградата на най-авторитетното българско учебно заведение, Софийският университет, "Ние не искаме да бъдем просяци с дипломи."- завършва изданието.
Сблъсъците на демонстранти и полиция около сградата на българския парламент в София продължиха през целия вчерашен ден, предава „Радио-телевизия Войводина".
Няколко ранени белязаха сблъсъците на полиция и демонстранти в центъра на София, предава Националната телевизия на Сърбия - "РТС".
Арестувани са няколко демонстранти.
Телевизията разказва за хода на протестите пред Народното събрание през днешния ден, в който студентите опитаха да направят живо верига около сградата, за да не допуснат депутатите да излязат слез заседание.
РТС съобщава, че исканията за оставка на кабинета на Пламен Орешарски и за разпускане на парламента остават.
Българските студенти обградиха парламента в София по време на поредния ден от антиправителствените протести, предаде АФП. По време на демонстрациите избухнаха сблъсъци, при които бяха ранени двама души, а 12 бяха арестувани.
Няколкостотин студенти образуваха жива верига пред сградата на Народното събрание в София и заявиха, че няма да допуснат вътре никой депутат, пише германският в. „Ди Велт”.
Протестиращите събориха част от металните заграждения около Народното събрание с помощта на контейнери за боклук.
Полицията съобщи, че 12 души са били задържани за хулиганство, нанасяне на имуществени щети и неизпълнение на полицейско разпореждане.
Студентите искат да съборят правителството в София, предава македонската агенция "Макфакс".
Агенцията отбелязва, че по време на протестите пред парламента в София са избухнали нови сблъсъци между протестиращи и полиция, при които има ранени и задържани.
Агенцията припомня неделния "Поход на справедливостта", организиран от студентите, който поиска разпускане на парламента и оставката на правителството на Пламен Орешарски.
Сръбската агенция "Бета" припомня, че протестите в България продължават вече пет месеца без прекъсване.