ДПС поведе нова псевдобитка - срещу банковата тайна за политици

Новините

13-11-2013, 06:24

Снимка:

Христо Комарницки

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Движението настоява България да инициира приемането на общоевропейски регламент по въпроса, което ще го отложи за неопределено време

След като "пребори" офшорките чрез законопроект, който оставя широки врати на офшорните компании, ДПС си намери нова "кауза" - този път срещу банковата тайна за сметките на политиците, пише в. "Сега". В опит да се разграничи от скандала с бившия депутат Христо Бисеров, който се оказа със солидни тайни авоари в чужбина, партията поиска вчера премиерът Пламен Орешарски да инициира още на следващото заседание на Европейския съвет приемането на общ европейски регламент за отпадане на банковата тайна за сметките на висшите политици. Ходът на ДПС постига две цели. Първо - изнасянето на проблема на европейски терен със сигурност ще отложи решаването му за неопределено време, а и шансът да се получи подкрепа по въпроса от всички 27 страни в ЕС е минимален. Така че идеята на практика облагодетелства политиците с тайни банкови авоари. От друга страна темата позволява на ДПС да извлече предизборни дивиденти с оглед предстоящия през май вот за Европейски парламент. Трето, и сега данъчните и разследващите органи имат механизми, с които могат да разкрият тайни сметки на политици, ако наберат смелост да работят и никой не им пречи. Ако все пак иска изричен запис по въпроса, много по-реалистично е ДПС да поиска регламентът да бъде приложен първо на българска територия, тъй като заедно с БСП има мнозинство в парламента, а след това да се търси съгласие на европейско ниво. Местан обаче не говори за подобна стъпка.

Според идеята на ДПС банковата тайна не трябва да важи не само за политиците, но и за техните роднини. "Публичният интерес трябва да има превес над банковата тайна", аргументира се лидерът на ДПС Лютви Местан. Специален акцент трябвало да се постави върху сметките на висши политици в офшорни зони. Терминът "висши политици" тепърва щял да се уточнява. "Но в тази категория биха могли да влизат хората, които са задължени да подават декларации пред публичния регистър на Сметната палата", обясни Местан. Според него, ако има европейски регламент, всяка банка ще бъде задължена, като получи списък на висшите политици, да провери и да разкрие банковите им сметки, ако имат такива. 

Идеята ще бъде представена и на Консултативния съвет по национална сигурност, който президентът Росен Плевнелиев свиква на 20 ноември. "Очакваме еднозначната и силна подкрепа на първо място от държавния глава, а след това и от всички политически сили", заяви лидерът на ДПС. Местан отхвърли твърдението, че отпадането на банковата тайна ще бъде неизгодно за икономиката. "Нас никой не ни принуждава да се занимаваме с политика, това е наш избор и ако е така, ще търпим и ограничения, като се съгласим нашите сметки да бъдат разкрити", заяви той. Според Местан няма нищо по-естествено от това търговецът да има своите банкови сметки, включително и в офшорни зони, но това занапред не може да бъде привилегия на висшите политици. 

Идеи в подобна насока, провокирани от скандала със сметките в чужбина на бившия депутат от ДПС Христо Бисеров, лансира бившият еврокомисар Меглена Кунева. Тя поиска политиците сами да дават съгласие с декларация да бъдат проверявани за банкови и офшорни сметки. Незнайно защо обаче ДПС не подкрепя тази по-лесна промяна в българското законодателство, а запраща топката в европейското поле.

Според икономиста Владимир Каролев идеята на ДПС за огласяване на банковите сметки на политиците в целия ЕС би могла да проработи, но дотогава могат да се предприемат и други действия. Според него трябва да се задължат всички политици да подписват декларация дали имат сметки и инвестиции в чужбина. "Истинността на тези декларации трябва да може да се проверява в чужбина, защото в момента за такава проверка се изисква съдебно решение", смята Каролев.

В Европейския парламент (ЕП) вече тече дебат по темата за отпадане на банковата тайна, но само когато става дума за организирана престъпност. На 23 октомври ЕП възложи на Еврокомисията до края на годината да изработи определение какво е "организирана престъпност", което да важи във всички европейски държави. От догодина започва работата по Европейския план за действие през периода до 2019 г. Една от задачите в него е да се махне банковата тайна. Предстои да се реши дали ЕП ще гласува регламент или директива. Регламентът автоматично става част от нашето законодателство, а директивата повелява всички страни от ЕС да променят съответните закони в съответствие с нейните изисквания. 

"ДПС не покри и не прикри случая "Бисеров" и не дотира политически Христо Бисеров", заяви Местан по повод разследването срещу съпартиеца му. И остави всички отговори по случая на прокуратурата. "Държавата вече не е "герберска", имаме главен прокурор, който няма да цепи басма никому", коментира лидерът на ДПС. 
---------- ЗАМЕСТВАНЕ----
Вчера парламентът избра Алиосман Имамов от ДПС за зам.-шеф на НС на мястото на подалия оставка Бисеров. Изборът стана без дебати. 114-те гласа "за" дойдоха от групите на БСП и ДПС. "Атака" гласува "против". В ГЕРБ вотът бе смесен - "против" и "въздържал се". Опозицията обвини шефа на НС Михаил Миков, че умишлено е възпрепятствал възможността за дебат. Според лидера на "Атака" Волен Сидеров пък изборът на Имамов е станал възможен заради отсъствието на депутати от ГЕРБ, в т.ч. Бойко Борисов и Цветан Цветанов, и гласовете "въздържал се". За наследник на Бисеров начело на правната комисия парламентът избра Четин Казак (ДПС).