Прекратиха конкурса за шеф на културата

Мисия Варна

12-11-2013, 19:44

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кметът обяви конкурс и за шеф на културата

Десет мераклии за шеф на културата във Варна

Нито един от кандидатите не се оказа на нивото на предстоящите пред Варна предизвикателства

Днес по обед комисията, която трябваше да избере нов шеф на общинската дирекция дирекция “Култура и духовно развитие”, прекрати конкурса. Около 12 часа беше факт решението, според което нито един от кандидатите не е класиран за третия тур от препитването.

Шестима бяха полуфиналистите в конкурса за културен шеф на Община Варна. Мястото беше овакантено след като културната началничка Станка Димитрова, която беше част от екипа на бившия кмет Кирил Йорданов, си тръгна от общината. В момента мястото й е временно заето от началника на отдел "Фестивали" в дирекцията Десислава Георгиева, която не участва в конкурса.

От общо десетте претенденти за поста, четирима отпаднаха още на първия кръг на отсяване на кандидатите - по документи. Така възможност да представят своите концепции имаха ръководителят на ансамбъл "Варна" Юлиян Станев, журналистката и ПР на театъра и ГЕРБ Антония Йовчева, бивш шеф на отдел "Култура" в общината" Ивелин Андреев и Мариета Йорданова - бивш редови служител в дирекцията, сега в отпуск по майчинство. Напред продължаваха още диригентът Ганчо Ганчев - художествен ръководител на детско-юношеска опера и експерт в общинската дирекция по организацията на Международния майски хоров конкурси, и Любомир Кутин - също бивш директор на културата в общината.

Срокът за представяне на концепциите на преминалите отсяването по документи беше 6 ноември 2013 г. Всеки от участниците, получил оценка над 3, седмица по-късно - утре, трябваше да се яви на защита на писмената концепция на тема “Стратегически насоки за развитие на културата в Община Варна”.

Според комисията, чието заседание беше насрочено днес за 11 часа, нито една от представените концепции не отговаря на високите очаквания, които поставя пред дирекцията кандидатурата на Варна за европейска столица на културата. Големите шансове на града да спечели напреварата за 2019 година и свързаните с това предстоящи инвестиции в културни обекти изискват по-широкообхватна визия от страна на културния шеф на общината, смятат членовете на комисията, които бяха категорични, че трябва да има втори конкурс, в който кандидатите - тези и/или нови, да представят нови концепции.