Варна атакува наградата от 5 милиона с 26 идеи

На 16 ноември е обсъждането на предложенията за конкурса на фондация "Блумбърг"

Изтече крайният срок, в който варненци можеха да предлагат идеи за конкурса „Предизвикателство за кметове” (Mayors challenge), организиран от фондацията на кмета на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. Общо през деловодството на общината и по електронен път в отдела по международно сътрудничество към канцеларията на кмета са постъпили 26 предложения. Те са в областта на здравеопазването, устойчивото развитие, екологията, градското развитие, образованието и културата. Участниците са от ученици до пенсионери.

Една от най-полезните идеи, наречена “Революция към активен начин на живот във Варна” залага на здравната промоция под надслов “здраве за здравите”. "Една стъпка преди превенцията и две преди лечението на всички болести следствие на заседналия начин на живот, неправилното хранене и затлъстяването". Авторите й от Детски спортен клуб "Юначе" обещават да я реализират независимо дали ще спечелят конкурса. Друг от участниците пък е предложил създаването на университет за възрастни като част от борбата с болести като депресията и Алцхаймер. Преодоляването на отчуждението и незаинтересоваността, които са все по-голям проблем във Варна, е целта на друг проект.

Една от 26-те идеи ще бъде избрана, за да участва с нея Варна в конкурса на фондация "Блумбърг". Това ще направи жури, определено от кмета Иван Портних, и след обсъждане, предварително насрочено за 16 ноември. След това избраното предложение ще бъде доразвито и до края на януари ще бъде предадено за участие в истинския конкурс.

През април догодина от фондацията на кмета на Ню Йорк ще обявят 20 финалисти, които ще се съберат на лагер за споделяне на идеите си. До средата на лятото градовете финалисти ще могат да представят окончателните си проекти. Победителите ще бъдат обявени през есента догодина, като класирането ще се извърши на базата на визията на проекта, потенциала за въздействие, плана за изпълнение и опцията за прилагане в други градове. Една от тях ще спечели 5 млн. евро, а други четири - по 1 млн. евро.

В конкурса могат да участват градовете с над 100 000 жители. В Европа 600 отговарят на това условие, а в България София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен. Официално засега освен Варна намерение да се включи в конкурса е заявила и общината в Стара Загора.

Миналата година конкурсът е проведен в САЩ и в него са се включили над 300 града. Голямата награда печели Провидънс, Роуд Айлънд, с проект за ранно образование – за подпомагане на деца от бедни семейства да подобрят езиковите си умения.

Проектите на останалите градове са варирали от специални кофи за боклук, които автоматично сортират отпадъците, до компютърно проследяване на тенденции и проблеми, преди да са станали факт.