Дойдоха парите и за новите тролеи

По договор те трябва да са по улиците на Варна през юни

Преди малко в София зам.-кметът Пейчев подписа с пълномощно договор за безвъзмездна помощ с МОСВ за новите тролейбуси на стойност 27 млн.лв. Това написа преди минути в Twitter кметът Иван Портних.

Договорът за новите тролеи беше подписан на 13 септември.
Общинската фирма ще получи общо 30 тролейбуса по общ европроект на 4 български града - Варна, Бургас, Стара Загора и Плевен. Доставчик е чешката фирма „Шкода Електрик". Новите "Шкоди" за Варна ще са напълно климатизирани, подчерта кметът Иван Портних в отговор на многобройни въпроси, които получавал за това.

Срокът за доставката на първите 7 нови "Шкоди" е 275 дни от подписване на договора или средата на юни догодина. Окончателно поръчката трябва да бъде изпълнена на 13 септември 2014 г.
Новите возила ще са сини на цвят с бели линии. В тях ще има 25 места. За разлика от сегашните новите тролеи ще могат да се движат и на дизел - в случай на авария на контактната мержа те ще могат да изминат 4-5 км без електричество. Според договра гаранционният им срок е 37 месеца или 210 000 км.

Доставката на 30-те нови тролейбуса ще позволи да бъдат "пенсионирани" всички стари солови машини, които се движат по варненските улици вече 25 години. По-големите - съчленени, засега остават в движение.

Нова транспортна схема на Варна ще бъде изработена с финансовата помощ на Европейската банка за възстановяване и развитие. ЕБВР ще предостави на Община Варна 100 000 евро за анализ на сегашните линии, потоците от пътници, трафика и новите артерии и квартали.