Полицейски кордон затвори границата с Турция за имигранти

Новините

11-11-2013, 10:56

Снимка:

в. "Преса"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

От 8 часа сутринта в събота до 8 часа сутринта в неделя полицейските патрули са спрели влизането на 97 нелегални имигранти

1166 полицаи бяха изпратени на границата ни с Турция. Така България реално затвори границата си със страната за нелегални имигранти, съобщава в. "Преса", позовавайки се и на потвърждение от страна на полицията.

От 8 часа сутринта в събота до 8 часа сутринта в неделя полицейските патрули са спрели влизането на 97 нелегални имигранти в България.Полицаите прилагат нова тактика - стоят на браздата и не пускат нелегалните през границата, след това се обаждат на турските си колеги, за да ги приберат.

"На практика сме предотвратили влизането на 77 лица. Турските власти са задържали 9 лица по наш сигнал, 28 са престояли и впоследствие се връщат. В момента има 40 блокирани лица и чакаме турците да дойдат да си ги вземат, като съответно наблюдаваме 20 лица в дълбочина, които също няма да допуснем да влязат на наша територия", заяви главният секретар на МВР комисар Светлозар Лазаров.

На границата ще бъдат изпратени още 300 полици от страната, както и голямо количество високопроходима техника. Интегрираната система за видео наблюдение на границата ни функционира добре, но ще се осигурят допълнителни термо камери. Униформените работят и със специално обучени кучета.

Според последни данни нелегалните имигранти в страната вече са около 10 000. Поради недостиг на места, над 3000 от тях са извън настанителните центрове.