Държавните поръчки - най-големият теч

Парите

11-11-2013, 09:48

Снимка:

БГНЕС

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Корупцията при политиците е изключително сериозна

Приватизацията, държавните поръчки и даването на подкупи за назначаване на работа се оказват основните начини за корупция в страната. Това разкри икономистът и политик Владимир Каролев, който гостува в сутрешния блок на Нова телевизия.

По думите му обменът при държавните поръчки се явява „най-големият теч", а корупцията при политиците е изключително тревожна.

Каролев обясни и схемата тези пари да не се хванат лесно - или се дава кеш или се слагат в офшорни сметки.

Политикът предложи своя идея, опитал да лансира още през 2009 година. Тогава той е предложил законопроект, при който всеки държавен и общински служител, в това число депутати и служители на съдебната система, да подава декларация в банковия сектор. Чрез тази декларация службите, които имат съмнения за пари в чужбина могат да ги проверяват. Ако тези сметки пък са анонимни, трябва да има издадено съдебно решение за това.

Оказва се, че свързаните лица в подобни схеми с пари обикновено са близки роднини или сътрудници, но колко могат да са те не стана ясно.

Помолен да даде своето мнение за студентските окупации, които продължават вече повече от половин месец, Владимир Каролев коментира, че от една страна ги подкрепя, но от друга - не.
„Хем симпатизирам, хем също не мисля, че тярвба да се окупират сгради", посочи той.